Mănăstirea Calapodeşti şi-a sărbătorit hramul

Un articol de: Pr. Daniel-Ionel Marari - 15 Ianuarie 2020

Pelerini din toată țara au participat vineri, 10 ianuarie, la hramul mănăstirii din Calapodeşti, judeţul Bacău, care îl are ca ocrotitor pe Cuviosul Antipa. Aici, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a oficiat Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un sobor de slujitori din care a făcut parte şi arhimandritul Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale.

Sfântul Antipa de la Cala­podești este cel care, la început de an calendaristic, deschide șirul „casnicilor lui Dumnezeu” pe care i-a născut Ortodoxia românească de-a lungul existenței sale. Frumusețea liturgică a slujbei a fost aparte prin faptul că mulțime de creștini au fost prezenți în biserica mănăstirii pentru a cere ajutorul lui Dumnezeu și pentru a se ruga la sfântul băcăuan pentru mijlocire și binecuvântare.

În prima parte a slujbei, IPS Ioachim a numit stareț al mănăstirii băcăuane pe părintele ieromonah Calinic Corceag.

Cuvântul de învăţătură a fost rostit de către preotul Eduard Cozma, profesor al Seminarului Teologic „Episcop Melchisedec” de la Roman, care a a evidenţiat viaţa aleasă, virtuţile, credinţa şi dinamica activitate misionară a sfântului, prezentându-l pe acesta ca pe o icoană a pocăinței, dascăl al rugăciunii, povățuitor în viața pământească și călăuzitor în viața cerească.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotesit întru duhovnici pe părintele Ionel Cecală pe seama Mănăstirii Răchitoasa şi pe părintele Spiridon Profir pe seama Mănăstirii Ca­­la­podești.

Un cuvânt înălțător despre Sfântul Antipa și viețuirea sa, dar și despre vocația celor care vor să aleagă calea călugăriei a fost rostit de părintele arhimandrit Clement Haralam, Mare Eclesiarh al Catedralei Patriarhale. Noul părinte stareț a mulţumit Înaltprea­sfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru demnitatea duhovnicească oferită, preoţilor împreună-slujitori, oaspeţilor şi tuturor credincioşilor veniți din zonă și din județele vecine pentru bucuria de a fi împreună în rugăciune la această sărbătoare închinată ocrotitorului Mănăstirii Cala­po­dești, dar și al Eparhiei Romanului și Bacăului.