Mănăstirea Cormaia și-a sărbătorit ocrotitorul

Un articol de: Darius Echim - 30 August 2024

În ziua pomenirii Tăierii capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, 29 august, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul obștii monahale de la Mănăstirea Cormaia, județul Bistrița-Năsăud, cu ocazia hramului.

La Altarul de vară din curtea așeză­mântului monahal, Înaltprea­sfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de clerici, în pre­zența oficialităților locale și jude­țene, precum și a numeroși credin­cioși, mulți fiind îmbrăcați în straie populare specifice Țării Năsăudului. După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învă­ță­tură, intitulat „Degringoladă morală”, în care a evidențiat actualitatea acută a stării de rătăcire morală care domina în epoca regelui Irod. 

Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de psalți din localitatea Vicovu de Sus, dirijat de părintele Mihai Isopescu.

La finalul slujbei, duhovnicul așezământului monahal, protosinghelul Nicodim Sîngeorzan, a mul­țu­mit ierarhului pentru prezență și binecuvântare, preoților împre­u­nă-slujitori, oficialităților și tuturor celor care cercetează și ajută mănăstirea. Toți copiii și tinerii pre­zenți la Liturghie au primit cărți duhov­nicești din partea ierarhului.

Mănăstirea Cormaia, situată la 5 kilometri distanță de orașul-stațiune Sângeorz-Băi, a fost reînfiinţată în anul 1994, pe o veche vatră monahală, cu binecuvântarea vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania. 

În prezent, obştea mănăstirii e compusă din 30 de maici, stareță fiind stavrofora Sebastiana Sîn­georzan.