Mănăstirea Dervent şi-a sărbătorit ocrotitorul spiritual

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 31 Octombrie 2020

Una dintre cele mai cunoscute vetre monahale din Dobrogea, Mănăstirea Dervent din județul Con­stanța, şi-a sărbătorit hramul în ziua de pomenire a primului Mitropolit al Ungrovlahiei, Sfântul Ierarh Iachint de la Vicina. În această zi de sărbătoare, în mijlocul ostenitorilor din acest aşezământ monahal, dar şi al numeroşilor credincioşi prezenţi, s-a aflat Înaltprea­sfinţitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a săvârşit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a transmis TRINITAS TV.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, ierarhul a vorbit despre rolul sfântului ocrotitor în revigorarea vieţii spirituale din Ţara Românească: „Sfântul Ierarh Iachint a plecat de la Vicina la Curtea de Argeş, unde a avut o păstorire prolifică până în 1372 şi a făcut o misiune atât de frumoasă, motiv pentru care Patriarhul Constantinopolului Calist, care îl respecta şi pe domnitorul Ţării Româneşti, i-a dat un tomos de recunoaştere a Mitropolitului Iachint, ca prim Mitropolit al Ungrovlahiei. În acest tomos, Patriarhul îi arată că trebuie să aibă grijă de biserici, să hirotonească preoţi, să întemeieze mănăstiri şi să îi facă pe slujitori statornici în dreapta credinţă. După ce a umplut viaţa de credinţă, de biserici şi de mănăstiri şi i-a aşezat în bună rânduială pe slujitori, Sfântul Iachint s-a sfârşit la anul 1372, dar mormântul său nu s-a aflat. Pentru activitatea sa jertfelnică, Sfântul Sinod al Bisericii noastre a hotărât să îl pomenească în rândul sfinţilor în anul 2008 şi acum îl avem rugător fierbinte pentru noi în faţa lui Dumnezeu. El a avut grijă de credincioşii de aici din Dobrogea, din Ţara Românească, dar şi din mult încercata Transilvanie, unde a trimis misionari şi ajutoare pentru creştini şi i-a ajutat pe săraci, pe orfani şi pe văduve, făcând multe acte de milostenie, cărora şi noi trebuie să le urmăm”.

Mănăstirea Dervent este situată în sudul Dobrogei, în apropiere de insula de pe Dunăre Păcuiul lui Soare, pe care unii istorici au identificat-o ca fiind vechea cetate Vicina, deşi majoritatea cercetătorilor o plasează pe aceasta în apropierea localităţii tulcene Isaccea.