Mănăstirea Dobreşti şi-a prăznuit ocrotitoarea

Un articol de: George Giurgiu - 16 Octombrie 2011

De praznicul Sfintei Cuvioase Parascheva, vineri, 14 octombrie, Mănăstirea Dobreşti din Arhiepiscopia Timişoarei şi-a serbat hramul. Slujbele religioase închinate ocrotitoarei aşezământului monahal au debutat în ajunul sărbătorii, cu oficierea Vecerniei Mari şi a Privegherii de toată noaptea.

În ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Siluan, Episcopul românilor ortodocşi din Ungaria, şi de Preasfinţitul Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei, în pridvorul bisericii mănăstireşti, aflată în construcţie, special amenajat cu acest prilej. Soborul slujitorilor a fost alcătuit din preoţi şi diaconi de la parohiile şi mănăstirile învecinate, precum şi din delegaţi ai celorlalte eparhii din cuprinsul Mitropoliei Banatului.

În cadrul slujbei, monahul Pantelimon a fost hirotonit întru diacon, pe seama Sfintei Mănăstiri Dobreşti, iar în final, a fost oficiată slujba de pomenire a părinţilor Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, Alexie şi Stela Ciobotea. Răspunsurile liturgice au fost date de corul Ligii Tineretului Creştin-Ortodox Român (LTCOR), din Lugoj, condus de prof. Alina Bogoevici. La sărbătoarea hramului au participat numeroşi credincioşi, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

În cuvântul de învăţătură rostit cu acest prilej, Preasfinţitul Siluan a subliniat importanţa cinstirii sfinţilor, căci prin viaţa şi faptele lor ei sunt exemple şi modele de vieţuire creştinească pentru noi toţi. În acest sens, Sfânta Cuvioasă Parascheva este o mărturie vie a împreună-lucrării lui Dumnezeu cu omul şi, totodată, o grabnică folositoare şi ajutătoare a tuturor celor care aleargă cu credinţă spre ajutorul ei.

La final, ieromonahul Matei Buliga, stareţul Mănăstirii Dobreşti, le-a mulţumit Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, ctitorul mănăstirii, şi Înalt Preasfinţitului Nicolae, Mitropolitul Banatului, pentru purtarea de grijă arătată de-a lungul vremii şi pentru implicarea directă în avansarea lucrărilor de construcţie, precum şi tuturor credincioşilor prezenţi pentru participarea la sfintele slujbe închinate hramului.

Aşezământul monahal de la marginea localităţii Dobreşti, din comuna Bara, judeţul Timiş, a luat fiinţă la 9 iulie 2003, la iniţiativa şi stăruinţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel (pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei), originar din acest loc.

În prezent, obştea călugărilor este condusă de ierom. Matei Buliga, stareţul mănăstirii, iar slujbele religioase sunt oficiate la demisolul bisericii mănăstireşti, aflată în construcţie din anul 2008.