Mănăstirea Jiana și-a serbat hramul

Un articol de: Cătălin Cernătescu - 29 Mai 2015

Miercuri, 27 mai, când Biserica Ortodoxă a făcut prăznuirea Sfântului Mucenic Iuliu Veteranul, mănăstirea mehedințeană Jiana și-a serbat hramul. Așezământul monahal din Câmpia Blahniței a îmbrăcat frumoase straie de sărbătoare, devenind pentru două zile o adevărată oază de pelerinaj și rugăciune pentru sutele de credincioși iubitori de prăznuire.

În ajunul sărbătorii, la sfânta mănăstire a fost săvârșită slujba Vecerniei unită cu Litia în cinstea sfântului ocrotitor. În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost oficiată de un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi delegați din partea Centrului eparhial din Drobeta-Turnu Severin. Din soborul slujitorilor au făcut parte și pr. Viorel Vlăducu, consilierul Sectorului comu­nicații media al Episcopiei Severinului și Strehaiei, protos. Calinic Drăghici, exarhul mănăstirilor mehedințene, și pr. Constantin Brumar, protoiereul Protopopiatului Vânju Mare. După slujba euharistică, preoții și credincioșii s-au rugat în cadrul slujbei Parastasului pentru sufletele celor care au ctitorit această nouă vatră călugărească. Răspunsurile au fost date de Grupul psaltic „Sfântul Nicodim“ de la Catedrala Episcopală din Drobeta-Turnu Severin.

Prin purtarea de grijă a protos. Augustin Dragomir, starețul Mănăstirii Jiana, toți cei prezenți au luat parte la o binecuvântată agapă frățească, organizată cu implicarea câtorva familii de credincioși, printre care și familia doamnei profesor Tania Pleniceanu, numărată între principalii ctitori ai mănăstirii. Această familie de buni creștini a donat Mănăstirii Jiana cinci hectare de teren, în memoria celor dragi, trecuți la cele veșnice, oferindu-și ajutorul și sprijinul material ori de câte ori au loc evenimente duhovnicești importante.

Din istoria mănăstirii

Înființarea Mănăstirii Jiana s-a aprobat în ședința Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Olteniei din data de 28 mai 2008. Mănăstirea a primit hramul „Sfântul Mucenic Iuliu Veteranul”, organizându-se ca așe­zământ de călugări, sub ju­risdicția Episcopiei Severinului și Strehaiei. Biserica mănăstirii a fost ridicată într-un singur an (mai 2012 - mai 2013) de către actualul stareț al mănăstirii, părintele protosinghel Augustin Dragomir. Locașul de închinare a fost târnosit pe 27 mai 2013 și a fost încredințat ocrotirii Sfântului Simeon Stâlpnicul, prăznuit la data de 1 septembrie. Prin înființarea acestei vetre monahale a fost construit un nou centru de spiritualitate și de întărire a activității misionare în zona de câmpie a județului Mehedinți.