Mănăstirea Mraconia a fost sfinţită

Un articol de: Cătălin Cernătescu - 19 August 2013
Duminică, 18 august, credincioşii mehedinţeni au luat parte în număr mare la slujba de sfinţire a bisericii Mănăstirii Mraconia, săvârşită de Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu. Împreună-slujitori au fost şi Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, şi Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului.
 
La ceas de praznic şi de încununare a ostenelilor vieţuitoarelor aşezământului de pe clisura Dunării, au fost prezenţi preoţi, monahi şi monahii din tot cuprinsul Eparhiei Severinului.  La finalul Sfintei Liturghii, IPS Irineu le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre minunea înmulţirii celor cinci pâini şi doi peşti, săvârşită de Mântuitorul Hristos din milă şi dragoste pentru neamul omenesc. Părintele Mitropolit a evidenţiat perspectivele diferite pe care le au credincioşii şi mai puţin credincioşii asupra minunii: „Oamenii mai puţin credincioşi cred în minuni numai atunci când le văd. Ei aşteaptă mereu minunile să se întâmple. Pentru credinciosul care are nădejde în Dumnezeu, minunea este permanentă, în viaţa sa şi în tot ceea ce îl înconjoară, pentru că minunea este actul de intervenţie al lui Dumnezeu în creaţie. Dumnezeu arată prin aceasta că toată făptura este în totală dependenţă faţă de El“.

„Orice lucru luat din mâna lui Dumnezeu este binecuvântat“

Cuvântul arhipăstorului Craiovei a concentrat şi unele explicaţii referitoare la pâinea pe care omul o consumă pentru traiul de zi cu zi. „Vedem că pâinea înmulţită de Mântuitorul a dobândit calităţi deosebite, de multiplicare. Prin această minune, Mântuitorul ne arată şi alt aspect, că pe cât suntem de darnici, pe atât ne îmbogăţim mai mult. De asemenea, orice lucru luat din mâna lui Dumnezeu este binecuvântat. Mila Mântuitorului Iisus Hristos se revarsă asupra noastră şi este împlinirea tuturor cererilor noastre. De aceea, se cuvine să ne rugăm lui Dumnezeu de fiecare dată când ne aşezăm sau ne ridicăm de la masă, ca să fie binecuvântată. Înălţăm lui Dumnezeu hrana noastră şi o primim de la El sfinţită, prin rugăciune“, a mai spus IPS Părinte.
 
Prin purtarea de grijă şi osteneala măicuţelor, credincioşii care au participat la Sfânta Liturghie au fost invitaţi la o agapă frăţească şi au primit pacheţele cu prinoase binecuvântate de preoţi.
Biserica ce s-a împodobit cu sfinţirea poartă hramurile „Sfânta Treime“ şi „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil“. A fost ridicată întru amintirea fostei Mănăstiri Mrăcunea (sec. al XV-lea), acoperită de apele lacului de acumulare Porţile de Fier I, în 1968. Lucrările de construire şi împodobire a sfântului lăcaş cu pictură, catapeteasmă sculptată din lemn de stejar, precum şi a corpului de chilii s-au finalizat în anul 2012, prin osteneala maicii stareţe Teodora Angheluţă, prin donaţiile mai multor credincioşi şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Mehedinţi. Pictura bisericii a fost realizată în tehnica fresco, în anii 2007-2012, de către familia de pictori Eugen şi Florica Papici din Drobeta-Turnu Severin.