Mănăstirea Pătrăuți, reînființată după mai bine de 200 de ani
În Duminica a 3-a din Post (a Sfintei Cruci), în 4 aprilie 2021, a fost redeschisă Mănăstirea Pătrăuți, județul Suceava, la mai bine de 200 de ani după ce aceasta a fost închisă de autoritățile habsburgice. Evenimentul a fost marcat de slujba Sfintei Liturghii săvârșită de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.
Sfânta Liturghie arhierească a fost săvârşită la un altar de vară amenajat în curtea lăcaşului de cult. Din soborul de slujitori au făcut parte: părintele Ionel Doru Budeanu - protopop al Protoieriei Suceava 1, părintele arhimandrit Nectarie Clinci - stareţ al Mănăstirii Sihăstria Putnei şi exarh onorific pentru zona protopopiatelor Suceava I, Suceava II și Rădăuți. Răspunsurile liturgice au fost date de corul de maici al Mănăstirii Suceviţa.
Părintele arhimandrit Nectarie Clinci a dat citire actului prin care maica Alexandra Bădrăgan a fost numită ca stareţă a Mănăstirii Pătrăuţi, iar Preasfințitul Părinte Damaschin a săvârşit hirotesirea în rangul de stavroforă.
Noua obște este formată la început din trei călugărițe venite de la Mănăstirea Sucevița și vor fi conduse de stareța Alexandra Bădrăgan.
„Pornesc la drum cu multă responsabilitate, este ceva neașteptat pentru mine. Nu pot decât să mă rog la Dumnezeu să mă întărească, să mă lumineze, să pot înțelege eu taina acestei ascultări care mi s-a încredințat, dar pentru biserică, pentru această mănăstire, pentru ctitoria pe care Ștefan cel Mare a lăsat-o urmașilor, este o mare bucurie ca, după mai bine de 200 de ani, să poată fi redeschisă ca mănăstire de maici. Sunt foarte multe de făcut, e un început. Să sperăm că terminăm lucrările care au fost începute de părintele Gabriel (n.r. - Herea) la monument, mă gândesc la acoperiș, apoi pardoseala din interiorul bisericii, care este decopertată, și sigur sunt foarte multe de făcut pentru maici... pentru că ea a fost biserică de mir. Mă gândesc la anexe, la tot ce ține de viața de mănăstire. Să fie spre slava lui Dumnezeu și bucuria tuturor celor care vor veni aici”.
Stavrofora Gabriela Platon, stareța Mănăstirii Voroneț, a declarat: „Eu pot să vă spun foarte bine ce înseamnă redeschiderea acestei mănăstiri, pentru că și noi am redeschis Mănăstirea Voroneț după 206 ani. Este o emoție aparte, un moment istoric în primul rând. În toate scrierile de specialitate este menționat că Pătrăuțiul a fost mănăstire de călugărițe. Cu cât se reînființează mai multe mănăstiri, cu atât se aduce mai multe rugăciune zilnică înaintea lui Dumnezeu. Începuturile sunt grele, dar Dumnezeu rânduiește să vină și oameni care să se alăture obștii nucleu de la început, și cu siguranță o să fie numai de bine tot ce se va petrece aici”.