Mănăstirea Putna și-a sărbătorit cel de-al doilea ctitor
În ajunul zilei de pomenire a Sfântului Iacob Putneanul, Mănăstirea Putna, locul în care se află sfintele sale moaște, și-a sărbătorit, cu aleasă trăire duhovnicească, cel de-al doilea ctitor. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, și Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop-vicar al aceleiași eparhii. Începutul sărbătorii a fost marcat sâmbătă, 13 mai, prin scoaterea spre închinare a sfintelor sale moaște în pridvorul bisericii voievodale, de către obștea monahală.
În cadrul slujbei, la momentul rânduit, doi slujitori ai mănăstirii au primit darul hirotoniei, ierodiaconul Isaac Veriniceanu întru ieromonah, iar monahul Artemie Chirica întru ierodiacon. Totodată, protosinghelul Anania Vatamanu, secretar al Exarhatului mănăstirilor din Eparhia Sucevei, a fost hirotesit arhimandrit.
Răspunsurile liturgice care au împodobit slujba au fost date de Corala bărbătească „Te Deum Laudamus”, sub bagheta dirijorală a pr. Matei Zaharia, lector la Facultatea de Teologie „Justinian Patriarhul” din București.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a făcut referire la textul Sfintei Evanghelii a acestei zile, evocând zece momente ale întâlnirii lui Hristos cu femeia din Sihar. Părintele Arhiepiscop a vorbit despre nemărginirea prezenței lui Dumnezeu și a subliniat faptul că veșnicia se poate ascunde într-o secundă, întâlnirea femeii samarinence cu Mântuitorul Iisus Hristos fiind o șansă de veșnicie. Să te întâlnești cu o clipă după care să pleci un alt om, aceasta este definiția Învierii.
În continuare, ierarhul a adus în atenție aspecte referitoare la cultul sfintelor moaște, ca instituție de sorginte creștină, și a dat citire Decalogului familiei creștine, alcătuit de Înaltpreasfinția Sa special pentru ziua pe care Biserica Ortodoxă Română a dedicat-o familiei. Nu în ultimul rând, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților le-a mulțumit tuturor celor care înconjoară cu dragoste mănăstirile și bisericile eparhiei, tuturor închinătorilor, ostenitorilor și binefăcătorilor, asigurându-i totodată de pururea pomenire a tuturor ctitorilor și în veșnicie.
Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie s-a încheiat cu rostirea de către cei doi ierarhi a unor rugăciuni de dezlegare și pentru sănătate.
A urmat un moment artistic deosebit, susținut de Corul „Sfântul Iacob Putneanul” al școlii gimnaziale cu același nume din Putna, coordonați de prof. Mariana Maloș. Au fost interpretate compozițiile „Tatăl nostru”, a renumitului geniu al Baladei românești Ciprian Porumbescu, „Familia creștină”, versuri și muzică Mariana Maloș, „Rugă pentru sfinți”, versuri și muzică Mariana Anghel, și „Tinere, te cheamă Domnul”, ale cărui versuri sunt semnate de poetul Traian Dorz.
La sfârșitul slujbei, arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, le-a vorbit celor prezenți despre istoricul școlii din localitate și despre activitatea Sfântului Iacob Putneanul, prezentând numeroasele lui acte de binefacere, din trecut și de azi, în special cele față de familii și copii, între care și înființarea primei școli de la sat din Moldova, la Putna, în 1759.
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Calinic a oferit Coralei bărbătești „Te Deum Laudamus” Ordinul „Sfântul Ierarh Iacob Putneanul”, întrucât „a urmat exemplul Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, strălucit dascăl și întemeietor de școli, de numele căruia se leagă tipărirea primului Abecedar românesc și tipărirea în limba română a cărților de cult și a altor lucrări ziditoare de suflet, neobosit păstor duhovnicesc și apărător al credinței, care și-a asumat ca misiune și ajutorarea culturală și spirituală a creștinilor ortodocși români din interiorul arcului carpatic”.