Mănăstirea Radu Vodă și-a sărbătorit hramul
De praznicul Sfintei Treimi, luni, 5 iunie, și-a sărbătorit hramul și Mănăstirea Radu Vodă din București. Cu această ocazie, Sfânta Liturghie a fost săvârșită la Altarul de vară din incinta mănăstirii de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori.
Sute de credincioși din Capitală au participat luni la hramul Mănăstirii Radu Vodă din Capitală. Au fost binecuvântați de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, care, în cuvântul de învățătură din cadrul Sfintei Liturghii, a spus că fiecare om trebuie să tindă spre comuniunea desăvârșită cu semenii săi și cu Dumnezeu.
„Fiecare fiu al Bisericii trebuie să pătrundă tot mai mult în taina şi iubirea Preasfintei Treimi participând la toate slujbele Bisericii care sunt oficiate în numele Preasfintei Treimi. Sfânta Liturghie şi toate celelalte rânduieli de slujbă încep cu binecuvântarea în numele Preasfintei Treimi, și acesta este tocmai modelul spre care noi privim. De aceea, multe dintre bisericile importante ale pământului românesc au ca hram sărbătoarea Preasfintei Treimi, tocmai pentru a ne aminti de unitatea, de comuniunea desăvârşită care se întâlnesc în mod plenar doar în sânul Preasfintei Treimi”, a spus Preasfinția Sa. Pe locul Mănăstirii Radu Vodă, a existat în vechime o biserică de lemn având ca hram sărbătoarea Sfintei Treimi care a fost transferată apoi și așezământului monahal. „În anul 1508 a fost atestată documentar Biserica Sfintei Treimi de pe actual loc al Mănăstirii Radu Vodă. De atunci și până acum, vreme de peste 500 de ani, Sfânta Treime a ocrotit și ocrotește acest loc care i-a fost închinat, și cel mai important lucru care s-a întâmplat aici a fost că mulți oameni au primit dezlegare de păcatele lor venind și îngenunchind înaintea acestui Sfânt Altar”, a explicat Presafinția Sa. Din soborul care a slujit împreună cu Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor au făcut parte: părintele arhim. Nectarie Şofelea, stareţul Mănăstirii Radu Vodă şi Exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor; părintele arhim. Policarp Chițulescu, directorul Bibliotecii Sfântului Sinod; părintele Nicolae Crângașu, consilier patriarhal, coordonator la Sectorul monumente și construcții bisericești; părintele Costel Burlacu, protoiereu al Protopopiatului Sector 6 Capitală, precum și alți preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost cântate de Grupul psaltic „Potirul” al Mănăstirii Radu Vodă. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul l-a hirotonit pe diaconul Paul Crângașu întru preot pe seama capelei Universității Româno-Americane din București.