Mănăstirea Snagov şi-a sărbătorit hramul istoric
Sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului este şi hramul istoric al Mănăstirii Snagov din judeţul Ilfov. Cu acest prilej, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a săvârşit Sfânta Liturghie în locaşul de cult ctitorit de Sfântul Voievod Neagoe Basarab. În cadrul slujbei, Preasfinţia Sa a hirotonit un tânăr teolog întru diacon.
La sărbătoarea hramului au participat numeroşi credincioşi din zonă, sosiţi în Ostrovul Snagovului cu autocare puse la dispoziţie de comunităţile parohiale şi locale.
Din soborul de slujitori care s-au rugat împreună cu Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul la Sfânta Liturghie săvârşită în biserica Mănăstirii Snagov au făcut parte arhim. Iustin Bulimar, stareţul Mănăstirii Plumbuita din Bucureşti, protos. Varahiil Bănăţeanu, stareţul Mănăstirii Snagov, părintele Cristian Burcea, protoiereu al Protopopiatului Ilfov Nord, şi numeroşi preoţi de la parohiile aflate în apropierea aşezământului monahal.
„Copiii închinaţi Bisericii primesc binecuvântarea lui Dumnezeu”
În cuvântul de învăţătură rostit după citirea pericopei evanghelice, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre înţelesurile duhovniceşti ale sărbătorii Intrării în biserică a Maicii Domnului. Datorită ascultării sale desăvârşite şi vieţuirii în rugăciune încă din fragedă pruncie, Fecioara Maria s-a învrednicit a fi Născătoare de Dumnezeu, iar Biserica a rânduit să fie zugrăvită în locul cel mai sfânt, în Sfântul Altar, acolo unde se săvârşeşte permanent Euharistia, jertfa cea nesângeroasă pe care ne-a poruncit să o împlinim Dumnezeiescul ei Fiu. În continuare, PS Timotei Prahoveanul a arătat că exemplul educaţiei pe care a primit-o Sfânta Fecioară Maria din partea Dumnezeieştilor Părinţi Ioachim şi Ana trebuie urmat de toţi părinţii dreptcredincioşi: „Copiii închinaţi Bisericii încă de mici, aduşi pentru rugăciune, binecuvântare şi Sfânta Împărtăşanie în biserică primesc binecuvântarea lui Dumnezeu şi vor străbate mai uşor valurile adeseori potrivnice ale vieţii prin care trec toţi oamenii, deopotrivă. Principala învăţătură a acestei sărbători este faptul că toţi copiii care au primit lumina Botezului trebuie să fie închinaţi Bisericii, pentru că Biserica îi învaţă să fie aproape de Dumnezeu, aproape de oameni, aproape de părinţii lor. Un copil trebuie să înveţe lucruri folositoare, aşa cum a învăţat în templul din Ierusalim Preacurata Născătoare de Dumnezeu. Pruncă fiind, a învăţat Scripturile şi s-a rugat, aşa încât îngerul s-a minunat de curăţia gândurilor ei”.
Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor a îndemnat, de asemenea, credincioşii să-şi îndrepte mai des paşii către cea mai veche mănăstire a eparhiei.
La final, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a transmis părintelui stareţ, protos. Varahiil Bănăţeanu, binecuvântarea şi cuvântul de încurajare din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru osteneala purtării de grijă a voievodalei mănăstiri de la Snagov.
În timpul Sfintei Liturghii, la momentul cuvenit, tânărul teolog Florin Cristian Troi a fost hirotonit diacon pe seama bisericii cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, Parohia Bălăceanca, Protoieria Ilfov Sud.
Părintele protosinghel Varahiil Bănăţeanu, stareţul Mănăstirii Snagov, ne-a declarat la final: „Mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care ne poartă în rugăciuni şi ne mângâie la fiecare hram cu prezenţa sa sau a unui delegat al Preafericirii Sale. Acesta este un semn îmbucurător, care mă întăreşte foarte mult în răbdare, în ascultare şi în rugăciune”.
Biserica Mănăstirii Snagov a fost resfinţită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în 26 septembrie 2012, după ample lucrări de consolidare şi restaurare a picturii, şi mai are alţi doi ocrotitori: Sfântul Voievod Neagoe Basarab şi Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul.