Mănăstirea Solca, redeschisă după 236 de ani

Un articol de: Silviu Dascălu - 10 Martie 2021

La 236 de ani de la închiderea ei de către Imperiul Habsburgic, Mănăstirea Solca din Suceava a fost redeschisă duminică, 7 martie. Cu acest prilej a fost instalat cel de-al 25-lea stareț al așezămân­tului monahal, respectiv părintele protosinghel Elefterie Ionesie.

Evenimentul de duminică a început cu Sfânta Liturghie săvâr­șită de părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, Exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților și stareț al Mănăstirii Putna, împreună cu un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele Ionel Maloș, protopop de Ră­dăuți, protosinghelul Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural, protosinghelul Elefterie Ionesie, sta­rețul Mănăstirii Solca, preotul Ilie Bernat din Poieni Solca și preotul Sergiu Chioarță, noul preot paroh de Solca, şi trei ierodiaconi de la Mănăstirea Putna. Predica zilei a fost ținută de părintele exarh cul­tural, care a arătat că vor moșteni Împărăția cerurilor cei care lucrează chipul lui Dumnezeu în ei prin iubirea fraților lor, fii ai aceluiași Părinte ceresc.

După Sfânta Liturghie, arhim. Melchisedec a citit decizia de în­ființare a Mănăstirii Solca, iar părintele exarh cultural a citit decizia de numire ca stareț a părintelui Elefterie.

În cuvântul său, Părintele Exarh Melchisedec Velnic a amintit întâi cum s-a ajuns la redeschiderea mănăstirii: „Una dintre multele răni ale Bucovinei se închide sub ochii noștri. Este vorba despre Mănăstirea Solca, una din cele 21 de mănăstiri și schituri închise de către Imperiul Habsburgic după ce acesta a ocupat Bucovina în 1775. Între primele gânduri pe care Înaltprea­sfințitul Părinte Calinic le-a exprimat când Dumnezeu a rânduit să fie ales ­arhiepiscop al nostru a fost redeschiderea mai multor mănăstiri închise de către Imperiul Habsburgic. Va fi avut de mai mult acest gând, nu știm, dar știm că prima mănăstire a cărei redeschidere a inițiat-o a fost Mănăstirea Solca”.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a hotărât achiziționarea de către arhiepiscopie a unui teren vecin cu incinta mănăstirii, care a apar­ținut Solcăi și a fost înstrăinat de-a lungul timpului, și a încre­dințat Mănăstirii Putna întemeierea unei obști și lucrările de re­construcție a ansamblului.

În cuvântul său, Părintele stareț Elefterie s-a adresat credincioșilor, asigurându-i că mănăstirea va fi deschisă față de credincioși în continuare: „Știu că această biserică este biserica dumneavoastră de suflet. Este biserica în care dumneavoastră, străbunicii dumneavoastră au fost botezați, cununați, înmor­mântați când au trecut la Domnul. Vă asigur că, și atunci când Solca va avea o catedrală a ei, această biserică de suflet va rămâne pe mai departe deschisă la orice solicitare din partea dumneavoastră”.