Mănăstirea Toflea și-a cinstit ocrotitorul
Marți, 2 iulie, în ziua de prăznuire a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, Mănăstirea Toflea din nordul județului Galați și-a sărbătorit hramul. Sfânta Liturghie a fost oficiată la Altarul de vară al așezământului monahal de Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Sărbătoarea hramului a început în ajun cu slujba Privegherii, în cadrul căreia clerul și credincioșii au avut prilejul închinării la racla cu moaștele Sfântului Ierarh Nicolae, adusă de la Reședința Arhiepiscopală din Galați. „La Sfânta Liturghie au luat parte numeroşi credincioşi romi şi români din satul Toflea şi din parohiile învecinate, precum şi reprezentanţi ai oficialităţilor locale. La momentul cuvenit, mulţi copii îmbrăcaţi în frumosul port tradiţional românesc au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine. La chinonic, un grup de copii din Parohia Brăhăşeşti, participanţi la programul catehetic naţional «Hristos împărtăşit copiilor», şi voluntari de la Colegiul Naţional «Spiru Haret» din municipiul Tecuci au susţinut un frumos moment cultural-artistic închinat Sfântului Voievod Ştefan cel Mare și satului românesc tradițional. După Sfânta Liturghie au urmat o rugăciune de mulţumire pentru binefacerile lui Dumnezeu revărsate asupra credincioşilor şi preoţimii din această parte a eparhiei şi o slujbă de pomenire pentru toţi ctitorii şi binefăcătorii acestei vetre monahale trecuți la Domnul. Prin dăruirea jertfelnică a părintelui stareţ, protos. Paisie Agache, şi prin cooperarea cu numeroşii credincioşi romi din Toflea, a fost organizată tradiţionala agapă frăţească pentru toţi pelerinii sosiţi la hramul ştefanian al mănăstirii, fiind împărţite cu acest prilej peste 700 de pachete cu alimente”, ne-a declarat părintele consilier eparhial Rareș Bucur.
„În vecinătatea codrilor Buciumenilor, cunoscuți din Țara de Jos a Moldovei Sfântului Ștefan, acest așezământ monahal, pandant al Mănăstirii Buciumeni din cealaltă parte a pădurii, își trăiește astăzi una dintre sărbătorile reprezentative. Celebrăm sărbătoarea «Soarelui Moldovei», Sfântul Voievod Ștefan cel Mare, în amintirea pașilor săi spre eliberare și libertate și neatârnare a Moldovei, în multe localități din apropierea acestei mănăstiri”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian la finalul Sfintei Liturghii de hram. „De la an la an, tot mai mulți credincioși vin la mănăstirea noastră, întrucât simt nevoia de a se împărtăși de tot ceea ce este frumos și de tot ceea ce poate face Dumnezeu într-o comunitate de etnie romă din localitatea Toflea”, a declarat protos. Paisie Agache, starețul Mănăstirii Toflea.
Cel de-al doilea hram al Mănăstirii Toflea este sărbătoarea Sfinților Trei Ierahi. „Așezământul monahal este una dintre cele mai vechi aşezări sihăstreşti din judeţul Galaţi, atestat documentar în prima parte a secolului al 17-lea. După mai multe prefaceri provocate de vicisitudinile vremii, viața monahală a fost reluată la Toflea în preajma anilor 2000. Actuala mănăstire a fost ridicată prin contribuţia ctitorului Vasile Băiculescu, într-o localitate în care trăieşte o comunitate exclusiv de etnie romă. Sfinţirea locului şi aşezarea pietrei de temelie a sfântului locaş au fost săvârșite la 29 iunie 2002 de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian. Aşezată într-un mirific cadru natural, aproape de vatra satului, mănăstirea este o bijuterie a arhitecturii ştefaniene. Pravila mănăstirii, unită cu rugăciuni speciale pentru locuitorii romi, se îmbină armonios cu activităţile desfăşurate în Centrul de educaţie şi formare religioasă a copiilor, precum şi cu centrul social pentru săraci. În prezent, în biserica mănăstirii se execută lucrări de pictură în tehnica frescă”, a mai spus părintele consilier eparhial Rareș Bucur.