Mănăstirea Toflea şi-a prăznuit hramul

Data: 03 Iulie 2013

În ziua Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, Mănăstirea Toflea din judeţul Galaţi şi-a sărbătorit hramul, praznic la care au participat numeroşi credincioşi din localitate şi din parohiile învecinate.

Situată în sihăstria Buciumenilor, la confluenţa judeţelor Galaţi, Vrancea şi Vaslui, Mănăstirea Toflea, cu hramurile „Sfinţii Trei Ierarhi“ şi „Sfântul Voievod Ştefan cel Mare“, a fost redeschisă în data de 18 decembrie 2010. Sărbătoarea de marţi, 2 iulie, a fost prefaţată încă din seara zilei de 30 iunie când, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a fost adusă la Toflea racla cu moaştele Sfântului Vasile cel Mare pentru a fi cinstite de credincioşi. Sfânta Liturghie a fost oficiată marţi de IPS Arhiepiscop Casian, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi din parohiile protopopiatelor Nicoreşti şi Tecuci ale Arhiepiscopiei Dunării de Jos, în prezenţa oficialităţilor locale, dar şi a unui mare număr de credincioşi, rromi şi români din Toflea şi din parohiile învecinate.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, un grup de copii participanţi la programul catehetic naţional „Hristos împărtăşit copiilor“  din Parohia Movilenii de Sus a susţinut un frumos moment artistic. A fost săvârşit şi un parastas pentru ctitori.

Cu prilejul hramului mănăstirii a fost binecuvântată noua cantină socială a mănăstirii ce a primit hramul „Acoperământul Maicii Domnului“, care va oferi săptămânal hrană caldă persoanelor aflate în dificultăţi materiale. La eveniment a fost prezent şi un grup de elevi din Belgia, aflat în vizită în comuna Brăhăşeşti, judeţul Galaţi, într-un schimb de experienţă culturală şi tradiţională cu elevii din această zonă a ţării.

„La acest hram învăţăm, în primul rând, o lecţie de istorie, pentru că aici a existat, acum 400 de ani, mănăstirea lui Tofle cel Bătrân. Localitatea Toflea în care ne aflăm este locuită în întregime de rromi şi cu sprijinul lor, după 400 de ani, a reînviat aici această preafrumoasă mănăstire. În al doilea rând, învăţăm cu toţii, români şi rromi, care este binefacerea unei mănăstiri: aceea de a fi grădina Maicii Domnului pentru toţi, iar astăzi am sfinţit a doua cantină socială pentru rromi. În al treilea rând, în ograda Maicii Domnului de la Toflea, la praznicul Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare, pe lângă grupul de copii români, există şi un grup de copii din Belgia, pentru că o localitate de lângă Bruxelles este înfrăţită cu această localitate. Aşadar, avem o sărbătoare istorică, socială şi europeană, deopotrivă“, a spus Înaltpreasfinţitul Casian.

Prin străduinţa preacuviosului părinte Paisie Agache, stareţul Mănăstirii Toflea, şi prin implicarea exemplară a credincioşilor rromi din localitate a fost organizată tradiţionala agapă frăţească de unde au gustat toţi cei prezenţi.

Sfântul Voievod Ştefan, sărbătorit şi la Râmnicu Vâlcea

Sfântul Voievod Ştefan cel Mare a fost prăznuit şi la Catedrala arhiepiscopală „Sfântul Nicolae“ din Râmnicu Vâlcea, unde Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie. În această zi, Preasfinţia Sa a hirotonit întru ierodiacon pe monahul Uţă Florentin Filaret pe seama Mănăstirii Pătrunsa din localitatea Bărbăteşti, judeţul Vâlcea. (Arhid. I. Găman)