Mănăstirea Voroneţ, un sfert de veac de la reînfiinţare
La Mănăstirea Voroneţ din judeţul Suceava a avut loc joi, 26 mai, lansarea cărţii „Sfânta Mănăstire Voroneţ, un sfert de veac de la reînfiinţare”. Lansarea a fost precedată de o slujbă de Te Deum, oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, în biserica-monument „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a aşezării monahale.
Împlinirea a 528 de ani de la punerea pietrei de temelie a bisericii-monument de la Voroneţ şi aniversarea unui sfert de veac de la redeschiderea aşezării monahale au fost marcate joi, 26 mai, printr-un eveniment cultural deosebit. Acesta a avut loc la Mănăstirea Voroneţ din judeţul Suceava şi a constat în lansarea volumului „Sfânta Mănăstire Voroneţ, un sfert de veac de la reînfiinţare”, apărut la Editura Doxologia a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. În locaşul de închinăciune al mănăstirii, renumit în toată lumea pentru fresca sa exterioră, a fost oficiată mai întâi o slujbă de Te Deum de către IPS Părinte Arhiepiscop Pimen, înconjurat de un sobor de preoţi. Manifestarea culturală a continuat în sala de conferinţe a mănăstirii, aceasta fiind moderată de monahia dr. Gabriela Platon, cea care s-a îngrijit de apariţia cărţii alături de conf. dr. Carmen Cornelia Balan.
În cuvântul adresat în deschiderea manifestării, IPS Părinte Pimen a făcut referire la conţinutul cărţii şi la istoria zbuciumată a Bisericii noastre. „Această carte cuprinde cuvinte frumoase despre Mănăstirea Voroneţ, despre cele petrecute aici şi despre ceea ce s-a realizat în această aşezare monahală. Am citit această lucrare şi am observat că fiecare a spus ceva din prisosul inimii, în duhul adevărului. Avem o apreciere deosebită faţă de stavrofora Irina Pântescu, stareţa mănăstirii, şi faţă de maicile care îi sunt alături”, a remarcat Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava a oferit maicii stavrofore Irina Pântescu o diplomă de excelenţă, iar apoi Cătălin Jeckel, directorul Editurii Doxologia, a mărturisit că editarea volumului este un privilegiu pentru instituţia pe care o reprezintă, datorită valorii iconice a Mănăstirii Voroneţ şi a personalităţii stavroforei Irina Pântescu.
După evocarea părintelui Ioan Paul Valenciuc, consilier cultural al Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor, au luat cuvântul numeroşi invitaţi, iar la final stavrofora Irina Pântescu, stareţa Mănăstirii Voroneţ, a mărturisit că ceea ce s-a realizat în ultimii 25 de ani în ctitoria Sfântului Voievod Ştefan cel Mare de la Voroneţ s-a împlinit cu binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Pimen şi cu sprijinul monahiilor din aşezarea monahală. „După 528 de ani, ne-a adunat aici Sfântul Ştefan cel Mare să comemorăm punerea pietrei de temelie a Mănăstirii Voroneţ. Mulţumim ctitorilor care au avut grijă de noi şi de acest neam atât de încercat. Mulţumesc Înaltpreasfinţitului Pimen pentru toată purtarea de grijă pe care o are pentru mănăstirea noastră şi maicilor care s-au ostenit în cei 25 de ani de când aşezarea monahală a fost reînfiinţată”, a spus stavrofora Irina Pântescu. Cartea lansată cuprinde amintiri şi gânduri, studii şi articole scrise de ierarhi din Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, de preoţi, monahi şi monahii, academicieni şi profesori din ţară şi străinătate care preţuiesc ctitoria Slăvitului Voievod Ştefan de la Voroneţ.