Mangostanul are cel mai puternic efect antiinflamator
Mangosteenul-Garcinia mangostana este un copac tropical, originar din Insulele Sunda și din Moluccasul Indoneziei. Crește de la 6 la 25 de metri înălțime, iar fructele sunt dulci, picante și suculente, cu vezicule pline de lichid. Cercetările științifice au arătat că fructul mangostan conține o clasă de compuși naturali polifenolici cunoscuți sub numele de xantone. Xantonele și derivații acestora au multiple proprietăți, inclusiv antiinflamatoare, sunt un remediu eficient împotriva diferitelor boli cardiovasculare, au proprietatea de a vindeca celulele afectate de radicalii liberi, încetinesc îmbătrânirea și alungă bolile degenerative și deteriorarea fizică și mentală. Există 200 de xantone și derivați ai acestora în lume, iar mangostanul conține 46. Este considerat a fi fructul cu cel mai mare efect antiinflamator din lume.
Așadar, beneficiile mangostanului pentru sănătate sunt multiple. Pe lângă faptul că este un puternic antiinflamator, are și calități de antioxidant, antialergic. Totodată, îmbunătățește calitatea pielii, protejează sistemul imunitar, previne diareea, reglează zahărul din sânge, ajută la pierderea în greutate, la scăderea colesterolului etc.
Mangostanul susține sistemele și organele corpului uman, fiind considerat unul din cele mai bune suplimente alimentare. Este bogat în vitamina C, vitaminele din complexul B, acid hidroxicitric, dar și în cupru, magneziu, mangan, potasiu, fibre etc.
Un consum echilibrat de mangostan ajută organismul în promovarea celulelor roșii din sânge, previne anemia, îmbunătățește fluxul sanguin, este benefic în afecțiuni precum ateroscleroza, congestie cardiacă, durere severă în piept, este eficient în reducerea cataractei și îmbunătățirea vederii, ajută la prevenirea cancerului, este un bun inhibitor împotriva bacteriilor dăunătoare, este eficace pentru pacienții care suferă de tuberculoză. Unul din beneficiile majore ale mangostanului este eficiența în tratarea bolii Alzheimer.
Rețete:
Mangostanul se poate folosi ca atare sau adăugat în diverse smoothiuri, siropuri, ceaiuri, deserturi etc. Se găsește și sub formă de capsule.
Înghețată de mangostan cu mascarpone
Ingrediente: 500 g mangostan, 200 g zahăr, 100 ml lapte, 2 ouă, 2 plicuri zahăr vanilat.
Mod de preparare: Într-o cratiță se amestecă zahărul cu ouăle și laptele, se pun apoi la bain-marie, până se îngroașă crema, se ia de pe foc și se adaugă esența de vanilie și se lasă la răcit. Între timp se curăță fructele și se dau prin blender până se obține un piure, după care se adaugă treptat în crema răcită piureul de fructe, apoi mascarpone și se amestecă ușor, se pune într-un vas de plastic sau silicon și se introduce în congelator pentru 4-5 ore. Se servește înghețata cu diverse topinguri sau cu dulceață de fructe de pădure.
Smoothie de mangostan
Ingrediente: 2 fructe mari de mangostan decojite, 2 căni de iaurt, 50 g zahăr sau miere, 1 cană gheață.
Mod de preparare: Se pun fructele, iaurtul și zahărul în blender, se omogenizează, apoi se adaugă gheața și se mai amestecă 10-15 secunde, după care se servește cu felii de lămâie sau mentă.