Vizită arhierească și comemorarea lui Mihai Eminescu la Caransebeș

Un articol de: Darius Herea,   Arhid. Pavel Canea - 15 Ianuarie 2022

Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, s-a aflat duminică, 16 ianuarie, în mijlocul credincioșilor almăjeni din Parohia Prilipeț, județul Caraș-Severin. Vineri, 14 ianuarie, în Sala de festivități „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Centrului eparhial din Caransebeș, s-a desfășurat manifestarea cultural-artistică intitulată „Mihai Eminescu și rugăciunea în spiritualitatea românească”.

Episcopul Caransebeșului a săvârșit în Duminica a 29-a după Rusalii Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din Prilipeț, în prezența a numeroși credincioși.

Răspunsurile la slujbă au fost date de Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. Slujirea arhierească a fost prilejuită de apropierea încheierii activității clericale ca paroh a părintelui Pavel Iovănescu, care păstorește parohia almăjană din anul 1980.

Parohia Prilipeț numără 138 de familii cu 402 credincioși, iar biserica parohială cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” a fost construită în anul 1831, în stil baroc-vienez, în timpul păstoririi preotului Petru Drăgilă.

Evenimentul cultural dedicat poetului național

Evenimentul „Mihai Eminescu și rugăciunea în spiritualitatea românească” din Caransebeș a debutat vineri cu vernisajul expoziției ce conține lucrări și publicații eminesciene, continuând cu o slujbă de pomenire a poetului nepereche, săvârșită de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Eparhiei Caransebeșului. În atmosferă de comemorare și recu­noștință pentru exemplul de cre­dință și patriotism transpuse în opera eminesciană, Grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caranse­beșului a interpretat pricesne și poezii, intercalate de lecturi din Imnele iubirii dumnezeiești ale Sfântului Simeon Noul Teolog și poezie eminesciană rostite de Preasfințitul Părinte Episcop Lucian. Programul a continuat cu evocări și poezii ale aceluiași poet nepereche, susținute de dr. Liubița Raichici și Diandra David, urmate de doi elevi din clasa a III-a din cadrul Școlii Generale Nr. 6 „Ani­șoara Odeanu” - Lugoj, Mihail David și Christian Covaci, care au întregit atmosfera artistică prin interpretarea poetică a creațiilor eminesciene și a unor compoziții la pian.

De asemenea, omul de cultură Erwin Josef Ţigla a prezentat cartea „Ecouri eminesciene”, iar la sfârșitul prezentării a conferit Preasfințitului Părinte Episcop Lucian și arhimandritului Casian Rușeț medalia aniversară „Reșița 250”.

În încheiere, istoricul Constantin Brătescu a explicat care este legătura „Luceafărului poeziei româ­nești” cu municipiul Caransebeș.