Manifestări culturale dedicate marelui patriot Vasile Goldiş

Un articol de: Protos. Iustin Popovici - 11 Feb 2014
În perioada 6-10 februarie, Universitatea de Vest „Vasile Goldiş„ din Arad a organizat, în parteneriat cu Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Judeţean Arad şi Primăria Municipiului Arad, ample manifestări dedicate comemorării a 80 de ani de la trecerea la cele veşnice a marelui patriot român Vasile Goldiş, patronul spiritual al universităţii. 
 
Programul manifestărilor a debutat joi, 6 februarie, la Filarmonica de Stat Arad, unde s-a desfăşurat un concert dedicat memoriei lui Vasile Goldiş, susţinut de Matei Pop şi Aron Petrus Bölöny. Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedinte al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş„ din Arad, rector fondator, a susţinut un cuvânt omagial în memoria lui Vasile Goldiş. În a doua zi a manifestărilor, au fost depuse coroane la statuia lui Vasile Goldiş, iar Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Timotei a oficiat slujba  de Te Deum. În continuare, la Primăria Municipiului Arad, în Sala „Regele Ferdinand“, s-a desfăşurat simpozionul ştiinţific „In Memoriam, Vasile Goldiş 80“, urmat de vernisarea expoziţiei de documente originale şi cărţi dedicate vieţii şi operei lui Vasile Goldiş şi a celei de fotografie şi film. Cu acest prilej, s-a subliniat activitatea lui Vasile Goldiş pe plan bisericesc, precum şi contribuţia pe care, prin el, Biserica a avut-o la problemele ţării şi la problemele obşteşti. Cu excepţia titlurilor şi responsabilităţilor pe care le-a avut pe plan cultural, economic, politic, pedagogic, chiriarhul a amintit funcţia pe care a avut-o în mod permanent, adică aceea de secretar eparhial. În această calitate a avut un câmp larg deschis pentru activitatea în Biserică la nivelul întregii ţări, reuşind să îmbine toate aceste funcţii. A fost apropiat celor care au răspuns atunci de destinele Bisericii, în frunte cu patriarhul Miron Cristea, în perioada în care s-a înfăptuit Unirea şi din punct de vedere bisericesc. S-a format Biserica Neamului, sub un singur patriarh, în acest sens implicându-se şi Vasile Goldiş, deoarece cunoştea toate problemele, iar în calitate de secretar, avea o responsabilitate mare. A fost un om de acţiune, de hotărâre, de ducere la îndeplinire şi rezolvare a tuturor problemelor. De asemenea, ca pedagog, ca laic, a avut o activitate bisericească lăudabilă. Chiar dacă am comemorat ziua trecerii în veşnicie a lui Vasile Goldiş, nu am putut să despărţim activitatea celorlalţi corifei ai Marii Uniri, alături de care a avut o activitate deosebită. Trebuie să îi sărbătorim şi să ne amintim de ei, de fiecare dată când avem o sărbătoare naţională. Aşadar, nu putem trata personalitatea lui Vasile Goldiş fără a face referire şi la celelalte momente istorice, culturale, sociale şi politice, a încheiat chiriarhul. 
 
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universităţii de Vest „Vasile Goldiş“, a declarat: „Simpozionul a adunat o serie de personalităţi care au evocat personalitatea unuia dintre corifeii Marii Uniri, Vasile Goldiş, activitatea realizată la Arad pentru înfăptuirea celui mai important act din istoria modernă a României, unificarea provinciilor româneşti într-un stat unitar şi deschiderea spre Europa a unei noi viziuni despre România. Cu acest prilej, am comemorat, printr-un concert simfonic la Palatul Cultural, personalitatea lui Vasile Goldiş şi memoria celorlalţi corifei ai Marii Uniri: Ştefan Cicio Pop, Ioan Suciu, Ioan Fluieraş, care au contribuit la marele act istoric de la 1919. Prin aceste manifestări, Universitatea de Vest «Vasile Goldiş» aduce omagiul său celor care şi-au înscris o pagină de aur în istoria modernă a României. Am adus un omagiu patronului spiritual al universităţii, care a avut o contribuţie esenţială, fiind principalul ideolog al Marii Uniri. Înţelegem să ducem mai departe, deopotrivă studenţi, cadre didactice, întreaga comunitate academică, testamentul lui Vasile Goldiş şi al corifeilor Marii Uniri, astfel încât România să se înscrie între ţările apreciate în Europa de astăzi“.