Manifestări culturale la Mănăstirea „Sfânta Ana”-Rohia

Un articol de: Andrei Fărcaş - 01 August 2023

În cadrul manifestărilor „Zilele Rohiei”, ediţia a XXIV-a, Mănăstirea „Sfânta Ana” a sărbătorit împlinirea unui secol de la întemeiere şi a unei jumătăţi de veac de când Nicolae Steinhardt a ajuns prima dată la aşezământul monahal care i-a devenit, mai apoi, mănăstire de metanie. Cu acest prilej a fost cinstit şi cel care a ctitorit Mănăstirea Rohia, preotul Nicolae Gherman.

Manifestările culturale şi comemorative au fost organizate de Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului, Mănăstirea „Sfânta Ana”-Rohia şi Fundaţia „Nicolae Steinhardt”, în zilele de 30 şi 31 iulie. 

La Mănăstirea Rohiţa, a fost vernisată, duminică, 30 iulie, expoziţia de icoane realizate în perioada 20-30 iulie, în tabăra din cadrul mănăstirii. Vernisajul a continuat cu masa rotundă cu tema „Monahul Nicolae Steinhardt: 50 de ani de la aflarea Rohiei”, unde au vorbit conf. dr. Florian Roatiş, conf. dr. George Ardeleanu, dr. Călin Emilian Cira.

Simpozionul „Un secol de la întemeierea Mănăstirii «Sfânta Ana»-Rohia. Monahul Nicolae Steinhardt: 50 de ani de la aflarea Rohiei” s-a desfăşurat luni, 31 iulie, moderat de arhim. Macarie Motogna, starețul Mănăstirii Rohia şi exarhul mănăstirilor şi schiturilor din Episcopia Maramureşului şi Sătmarului. 

La simpozion au participat: Preasfinţitul Părinte Iustin, Episcopul Maramureşului şi Sătmarului, preoţi, scriitori, profesori, monahi, pictori iconari din tabăra de la Mănăstirea Rohiţa, credincioşi. Prof. dr. Viorel Filip Gherman a vorbit despre „Naţiune, confesiune şi stabilitate în anii ′20”, iar pr. prof. dr. Ştefan Iloaie a prezentat tema „Un loc, un duh, un secol: rolul cultural al Mănăstirii Rohia”. Prof. dr. Teodor Ardelean a vorbit despre „Academicitate şi academism la Mănăstirea Rohia”, iar conf. dr. Florian Roatiş a prezentat tema „N. Steinhardt: 50 de ani de la aflarea Rohiei”. Conf. dr. George Ardelean a susţinut tema „Sunt fericit, Părinte! Imaginea Rohiei în scrisorile lui N. Steinhardt”. 

În încheiere, PS Părinte Episcop Iustin a vorbit despre întemeierea aşezământului monahal, în expunerea „Un secol de la întemeierea Mănăstirii «Sfânta Ana»-Rohia din Muntele cel Sfânt 1923-2023”.
La final, a fost săvârşit un pa­ras­tas la mormântul părintelui Nicolae Steinhardt, din cimitirul Mănăstirii Rohia, la care au luat parte toţi participanţii la simpozion.