Manifestări de celebrare a cămășii populare românești
Ziua Universală a Iei, marcată în fiecare 24 iunie, a fost inițiată acum 10 ani de o comunitate online a iubitorilor bluzei noastre tradiționale, care a propus ca ia să fie celebrată în fiecare an la sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul, de Sânziene. De anul trecut, Ziua Iei are o lege care încurajează activităţile de promovare şi protejare a acestui simbol al identității românești.
În țară, dar și în străinătate, mai ales în statele cu puternice comunități românești, au loc în aceste zile manifestări care aduc în atenție frumusețea iei autohtone și elementele pline de semnificație care o definesc.
La Focșani, la Galeriile de Artă, iubitorii iei pot admira zeci de costume populare din zonele folclorice ale judeţului Vrancea, dar și lăzi de zestre din patrimoniul Muzeului Vrancei. Expoziția face parte din cea de-a III-a ediţie a Zilelor portului popular vrâncean.
„Lada de zestre a fost locul în care se păstrau adevărate tezaure populare. Ţăranii români nu aveau şifoniere, nu aveau spaţii prea mari pentru a păstra costumele populare, iar lada de zestre era cutia cu comori pe care mireasa o aducea de la casa părinţilor la casa socrilor. Această ladă de zestre era de obicei un obiect banal, cumpărat de la târg, dar alteori devenea o adevărată bijuterie, fiind pictată, sculptată şi marcată cu obiecte simbolice creştine şi precreştine”, a declarat managerul Muzeului Vrancei, Valentin Muscă, la vernisarea expoziţiei, care va rămâne deschisă până duminică, 25 iunie. Acesta a îndemnat tinerele să-şi coasă propriile cămăşi populare şi să ducă mai departe tradiția bunicilor.
O altă expoziţie, numită „Suprapuneri estetice - cămaşa românească”, în care vor fi expuse 60 de lucrări de pictură, grafică, artă fotografică, artă decorativă, artă textilă inspirate de portul tradițional, va fi vernisată, sâmbătă, la Galeriile de Artă „Ștefan Luchian” din municipiul Botoşani.
Alături de lucrările de artă, organizatorii vor aduce în fața publicului și ii foarte vechi aflate în colecția Mariei Chiponcă, care a înființat la Truşeşti un muzeu etnografic privat. „Printre ele se află şi o cămaşă pe care am găsit-o în ruinele unei case care s-a autodemolat, alături de o icoană şi o fotografie a proprietăresei”, a afirmat Maria Chiponcă, potrivit Agerpres.
La Iași începe astăzi a VII-a ediţie a Festivalului Iei - RomânIA Autentică, care are în program evenimente organizate în mai multe zone din oraş. Printre acestea se află Târgul meşterilor populari, un spectacol de muzică folclorică, vernisajul expoziţiei „Ia românească - artă şi simbol”, în care vor fi expuse costume tradiţionale din colecţia Andreea Romila.
La București, la Biblioteca Națională a României va avea loc astăzi dezbaterea „Cum citim o ie?”, care îşi propune să răspundă acestei întrebări apelând la mai multe perspective. (C. Z.)