Manifestări dedicate arhimandritului Victor Ojog la seminarul de la Mănăstirea Neamț
În 2023, Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, s-au împlinit 50 de ani de la trecerea la cele veșnice (10 februarie), precum și 114 ani (13 noiembrie) de la nașterea marelui protopsalt și profesor de muzică bisericească, arhim. Victor Ojog, fost eclesiarh și egumen al Mănăstirii Neamț.
Activitățile dedicate cunoscutului protopsalt al secolului XX au debutat în locurile natale, comuna Colonești din județul Bacău, unde a fost organizat un simpozion, având ca temă viața și activitatea lui Victor Ojog. În acest context, școala din satul natal, precum și sala de festivități a Primăriei Colonești au primit numele „Arhimandritul Victor Ojog”.
Manifestările au continuat luni, 13 noiembrie, la Mănăstirea Neamț, chinovia de metanie a celui comemorat, cu Sfânta Liturghie și slujba Parastasului săvârșite sub protia arhim. Benedict Sauciuc, starețul mănăstirii.
În 14 noiembrie, comemorarea a continuat la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi”, în locul unde părintele Victor Ojog a ostenit ca profesor, instruind în tainele psaltichiei multe generații de elevi.
După prezentarea invitaților, părintele director Viorel Laiu a reliefat importanța acestor activități extrașcolare, menite să aducă în contemporaneitate paradigme luminoase din trecutul școlii teologice nemțene, dar și să-i familiarizeze pe elevii seminariști cu istoria instituției de învățământ, care a luat naștere sub streașina străvechii ctitorii mușatine. De altfel, numele părintelui Ojog este cunoscut elevilor seminariști, căci ei sunt inițiați în studiul cântărilor Vecerniei și Utreniei având ca material de studiu și Anastasimatarul compus și tipărit de el. Tot ca o recunoaștere a personalității celui comemorat, începând din anul 2018, o sală de clasă a seminarului poartă numele acestuia.
Prof. Cristina Popescu a întocmit o biografie detaliată a părintelui comemorat, din care cei prezenți au aflat repere importante din viața și activitatea arhimandritului Victor Ojog.
În continuare, părintele profesor Mihail Daniliuc a adus în fața auditoriului o serie de informații inedite din perioada „Golgotei” părintelui Victor Ojog, culese de la doamna Dumitrița Rusu din Piatra Neamț, în casa căreia părintele a fost găzduit aproape 12 ani, timp în care era angajat ca taxator de bilete la IRTA Piatra Neamț, după ce a părăsit obștea Mănăstirii Neamț, fiind alungat prin Decretul 410 din octombrie 1959.
La finalul simpozionului, părintele director a mulțumit invitaților, subliniind că „profesorii adevărați nu mor atunci când sunt puși în morminte, ci «trăiesc» prin învățăceii lor, sau prin cărțile pe care le-au scris”.
Activitatea științifică a fost încununată de slujba Parastasului, săvârșită în Biserica „Sf. Ioan Iacob”.