Manifestări dedicate Zilei Internaționale a Copilului
Teatru pentru copii, ateliere de creație şi spectacole de muzică, desene pe asfalt, dans şi expoziții speciale sunt doar câteva dintre surprizele de care se vor bucura cei mici de ziua lor. Ziua Copilului este sărbătorită la 1 iunie în aproximativ 50 de ţări.
Ziua Copilului este sărbătorită tradiţional în România la 1 iunie, când se organizează o serie de evenimente speciale menite să‑i încânte deopotrivă pe cei mici şi pe cei mari.
Copiii vor fi în centrul atenției în weekend, la cea de‑a patra ediţie a evenimentului „La pas pe Calea Victoriei”, organizat de Primăria Capitalei. Pe segmentul pietonal încadrat între strada George Enescu şi Piaţa Victoriei, vizitatorii se vor întâlni cu animatori şi mascote celebre, păpuşi uriaşe, arlechini cu baloane de săpun, clovni cu baloane modelate, animatori pe picioroange, caricaturişti, mimi, magicieni şi un studio foto profesional.
Grupurile de copii Fabrica de Folclor, Bravissimo, Alina Sorescu şi Piticii lu' Soreasca, Allegretto, trupele de dans TheMob, KidsSquad şi muzicienii stradali vor performa la diverse instrumente - chitară, vioară, saxofon, fluier, violoncel, contrabas, pian, tobe, nai, clarinet şi trompetă - pe parcursul evenimentului.
Cei mici vor putea participa la ateliere de creaţie - atelierul de puzzle, atelierul de modelaj în plastelină, atelierul de decorare planşe cu praf de marmură, picturi pe faţă, atelierul de tobe, atelierul muzical, sau jocurile stradale: „Şotron”, „Elasticul”, „X şi O”, „Şarpele”, „Geologic” (bowling modern) şi „Ţintar Scrach”.
De asemenea, cei prezenţi vor putea urmări spectacole de teatru - „Pinguinii Melomani” - susţinut de Teatrul „Ion Creangă”, „Cenuşăreasa”, „Frumoasa din Pădurea Adormită” -, dar şi un spectacol de comedie, oferit de trupa de improvizaţie „Improvisneyland”.
Tot de Ziua Copilului, Muzeul Naţional de Istorie a României a pregătit - în intervalul orar 10:00 - 13:00, ateliere educative şi de creaţie, la care participarea este, de asemenea, gratuită. Copiii care vor alege să petreacă timpul la muzeu şi să participe la ateliere vor afla povestea renumitelor statuete din lut descoperite la Cernavodă - Gânditorul şi Femeie şezând - simboluri ale civilizaţiei preistorice Hamangia. Concepute astfel încât să stimuleze curiozitatea, creativitatea şi imaginaţia micilor vizitatori, atelierele vor avea o parte teoretică, ce va conţine informaţii istorice, şi una practică, în care se vor realiza replici din carton ale statuetelor, precum şi un puzzle de podea cu imaginea acestora.
La Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”, copiii sunt invitați, în perioada 1‑3 iunie 2018, la o serie de evenimente cum sunt: premierea copiilor participanţi la concursul şi expoziţia de artă „Satul în inima copiilor de la oraş”, concertul „Primăvară tot în floare!”, susţinut de Corul „Cantus” al Liceului de Arte „Victor Giuleanu” din Râmnicu‑Vâlcea, grup coordonat de profesorul Marian Stroe, concursul cu premii „De‑a buşilea prin Muzeul Satului”.
Concursul „De‑a buşilea” va avea loc pe Pajiştea Moişeni, în apropierea intrării principale în muzeu. Înscrierile vor începe de la ora 10:00. Micuţii vor trebui să parcurgă o distanţă de cinci metri şi concursul se va desfăşura în etape, cu câte cinci bebeluşi pentru fiecare repriză.
O altă invitație vine de la Televiziunea Română, unde copiii, părinţii şi bunicii care vor să experimenteze „Joaca de‑a copilăria” sunt aşteptaţi la sediul instituției, de 1 iunie, la Ziua Porţilor deschise, care debutează cu un spectacol al Teatrului Masca şi continuă cu spectacole de magie, de teatru, muzică, repetiţii şi înregistrări pentru „Vedeta populară” sau „Flori de tezaur”, transmisii în direct pe TVR 1, TVR 2, TVR 3 şi TVR HD.
Programul detaliat al spectacolelor de 1 Iunie - Joaca de‑a copilăria - poate fi accesat pe site‑ul tvr.ro, în cadrul unei secţiuni dedicate evenimentului. Tot aici, cei care doresc să participe se pot înscrie la activităţile şi spectacolele pregătite pentru această zi.
La Buzău, Muzeul Judeţean, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi, a demarat Campania „Donează şi tu o jucărie!”, care îşi propune să colecteze jucării pentru copiii proveniţi din familii fără posibilităţi materiale.
„În cadrul Zilei Internaţionale a Copilului, în parteneriat cu Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Buzău, Muzeul Judeţean Buzău organizează Campania «Donează şi tu o jucărie» care doreşte să ofere o clipă de bucurie copiilor fără posibilităţi materiale”, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul instituţiei muzeale, Daniel Costache.
Potrivit acestuia, Muzeul Judeţean Buzău organizează pe 1 Iunie, de asemenea, un concurs de desene pe asfalt, în curtea interioară a instituţiei, cu tema „Copilăria mea şi jocurile ei”.