Manifestări duhovniceşti şi culturale la Biserica „Sfântul Ioan” din Aleşd, judeţul Bihor

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 29 Noiembrie 2021

Credincioșii Parohiei Aleșd, judeţul Bihor, au participat în număr mare duminică, 28 noiembrie, la mai multe manifestări religioase și culturale desfășurate în Biserica „Nașterea Sfântului Ioan Botezătorulˮ din comunitate, sub coordonarea preotului paroh Ovidiu Ioan Bocșan.

Manifestările au început cu Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de trei preoți, apoi au continuat cu săvârșirea unui parastas de obște pentru vrednicul de pomenire părinte Arsenie Boca, trecut la cele veșnice în ziua de 28 noiembrie, în urmă cu 32 de ani, pentru toți ctitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, adormiți întru Domnul, precum și pentru jerfelnica preoteasă Ana, trecută la cele veșnice prea repede. La sfârșitul sfintelor slujbe toți credincioșii au participat la o agapă creștină.

Lansare de carte

Într-un cadru festiv, la sfârșitul celebrărilor liturgice, a fost lansată cartea părintelui Dan Marcel Iluța, paroh la Parohia Gepiș, intitulată „Cine suntem? - adevărul ca povesteˮ, un roman despre istoria poporului român, despre adevăruri ascunse, despre dragoste și jerfelnicie. Au luat cuvântul părintele Ștefan Avram, cel care administrează Editura Aureo, sub egida căreia a apărut această carte, prezentând, în câteva cuvinte, tema acestei cărți. În continuare a vorbit doamna Silvia Koșa, bibliotecar la Biblioteca orășenească „Octavian Gogaˮ Aleșd , menționând câteva dintre adevărurile cuprinse în această carte și elogiind autorul pentru curajul de care a dat dovadă în scrierea acestui roman.

Autorul a prezentat în momentele următoare gândurile care l-au determinat să scrie această carte, dar și ceea ce vrea să realizeze prin acest demers editorial. În încheiere, părintele paroh Ovidiu Bocșan, moderatorul acestui eveniment, a mulțumit tuturor invitaților și participanților la acest eveniment cultural pentru interesul manifestat față de acest moment important din viața comunității urbei de pe valea Crișului Repede.

Atmosfera a fost una de sărbătoare și de comuniune frățească, toți cei prezenți reușind să se bucure de această zi minunată pentru Parohia Aleșd, având năzuința că acest eveniment este unul dintre multele ce vor urma pentru credincioșii parohiei, obișnuiți cu manifestările cultural-artistice, pe care părintele paroh le organizează frecvent, ca o mărturisire a credinței străbune și ca un imbold peste ani pentru tânăra generație de a urma pilda înaintașilor în a păstra unitatea de neam și de credință, mai ales că ne aflăm în apropierea sărbătoririi Zilei Naționale, comemorând jerfa strămoșilor noștri, pentru unitate și demnitate națională, încununată cu Marea Unire de la 1918.