Manifestări la Chişinău de ziua lui Grigore Vieru

Data: 16 Feb 2009

„Taina care mă apără“, ultima carte a lui Grigore Vieru, a fost lansată, sâmbătă, la Chişinău, de ziua poetului, ocazie cu care peste Prut au fost organizate mai multe evenimente dedicate celui care este considerat „lacrima lui Eminescu“. Sâmbătă, Poşta Moldovei a emis un plic cu marca fixă „Grigore Vieru in memoriam“, care conţine fotografia poetului, data naşterii şi a morţii.

„Taina care mă apără“, care a fost tipărită la Editura „Princeps Edit“ din Iaşi, a fost lansată la Sala cu Orgă din Chişinău, eveniment la care au participat numeroşi oameni de cultură şi artă, oficiali şi politicieni atât din Republica Moldova, cât şi din România, dar şi familia poetului, conform Agerpres. Cartea cuprinde cele mai frumoase poezii scrise de Grigore Vieru de-a lungul anilor, o selecţie de aforisme „Mişcarea în infinit“, dar şi o serie de articole de critică literară care îl au în prim-plan pe poetul Grigore Vieru şi sunt semnate de poeţi, traducători, istorici literari străini.

Grigore Vieru declara, în unul dintre ultimele sale interviuri, că principala taină care l-a apărat a fost credinţa în Dumnezeu, iar a doua - limba română. „Nu sunt nici primul poet şi nici al doilea, dar ştiu că nu sunt nici ultimul“, spunea Grigore Vieru, care considera că un al doilea sau al treilea Eminescu nu poate exista, iar el era „lacrima lui Eminescu“. Ambasadorul României în Republica Moldova, Filip Teodorescu, care a participat la lansare, a declarat că Grigore Vieru a devenit o legendă şi un mit de care are nevoie întreg neamul românesc. „Dacă ianuarie este luna în care ne amintim de Eminescu, februarie va deveni luna în care întotdeauna ne vom aminti de Grigore Vieru“, a declarat ambasadorul român, conform Agerpres.

Ceea ce a făcut Grigore Vieru prin forţa cuvântului este forţa care va aduce în fiecare casă libertatea şi adevărul, până când toţi românii, oriunde s-ar afla, vor şti cine sunt, de unde vin şi ce au de făcut, a menţionat primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă. „Suntem ostaşii lui Grigore Vieru pentru a duce la bun sfârşit tot ceea ce a promovat în viaţa sa“, a mai spus el, conform Agerpres. La Chişinău, dar şi în alte localităţi din Republica Moldova au avut loc şi alte evenimente dedicate zilei de naştere a poetului. Vineri, Ministerul Culturii şi Turismului a organizat un medalion literar-muzical care a cuprins recitaluri poetice şi eseuri despre creaţia lui Grigore Vieru, precum şi cântece şi versuri ale poetului. La Uniunea Scriitorilor a fost lansat un calendar cu Grigore Vieru, cu fotografii şi poezii ale poetului, care a fost prezentat de vicepreşedintele Uniunii Scriitorilor, Arcadie Suceveanu, drept prima apariţie editorială postumă a creaţiei marelui poet. Sâmbătă, Poşta Moldovei a emis un plic cu marca fixă „Grigore Vieru in memoriam“, care conţine fotografia poetului, data naşterii şi a morţii. Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935, în satul Pererâta de pe malul stâng al Prutului, fostul judeţ Hotin. A debutat în 1957 şi devine ulterior unul dintre cei mai cunoscuţi şi apreciaţi poeţi din Republica Moldova. În anii â90 ai secolului trecut este unul din liderii Mişcării pentru Eliberare Naţională din Republica Moldova. Grigore Vieru a primit, în 1988, cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii: Diploma de Onoare Andersen. La 13 noiembrie 1990, a devenit membru de onoare din străinătate al Academiei Române, care l-a propus, în 1992, pentru Premiul Nobel pentru Pace. Membru corespondent al Academiei Române, din 23 martie 1993. Decorat cu Medalia guvernamentală a României „Eminescu - 150 de ani de la naştere“ (2000). Decorat cu Ordinul Republicii, laureat al multor publicaţii din România. În noaptea de 15 spre 16 ianuarie, în timp ce se întorcea de la o festivitate dedicată zilei de naştere a lui Mihai Eminescu, desfăşurată la Cahul, în sudul Republicii Moldova, maşina în care se afla a lovit baza de ciment a unui panou publicitar în apropiere de Chişinău. În urma rănilor grave suferite, Grigore Vieru nu a putut fi salvat şi a decedat 48 de ore mai târziu. Pe 14 februarie Grigore Vieru ar fi împlinit 74 de ani.