„Marca de excelență” dă proiectelor o şansă la finanţare
Comisia Europeană a hotărât să gireze, prin acordarea etichetei de „marcă de excelenţă", proiectele remarcabile depuse pentru finanţare în cadrul Orizont 2020, dar care nu au putut primi finanţare din cauza constrângerilor bugetare. În faza sa pilot, „marca de excelență" va fi acordată întâi propunerilor prezentate de întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) în cadrul instrumentului pentru IMM-uri al programului Orizont 2020.
Comisia Europeană a lansat luni, 12 octombrie, în cadrul „Orizont 2020" - programul UE pentru cercetare și inovare, o „marcă de excelenţă" pentru a spori calitatea finanţării cercetării la nivel regional. „Marca de excelență" va fi o etichetă de calitate acordată de comisarii Corina Crețu și Carlos Moedas propunerilor de proiecte depuse pentru finanțare în cadrul Orizont 2020, programul-cadru al UE pentru cercetare și inovare. Noul program al „mărcii de excelență" va permite regiunilor să recunoască propunerile de proiecte promițătoare prezentate în cadrul „Orizont 2020" și să promoveze accesul acestora la surse de finanțare diferite, europene, naţionale sau regionale, potrivit unui comunicat al Comisiei.
Astfel, „marca de excelență" va fi acordată proiectelor care nu au reușit să obțină finanțare din cauza constrângerilor bugetare, dar care au obținut punctaje ridicate în cadrul procesului de evaluare independent. În faza sa pilot, „marca de excelență" va fi acordată întâi propunerilor prezentate de întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) în cadrul instrumentului pentru IMM-uri al programului Orizont 2020, iar această acțiune ar putea fi apoi extinsă pentru a acoperi mai multe domenii ale programului Orizont 2020. Comunicatul CE subliniază că regiunile/statele membre interesate de finanțarea acestor tipuri de propuneri ar putea folosi resursele fondurilor ESI (în concordanță cu propriile strategii pentru specializarea inteligentă, cu obiectivele specifice ale programelor lor și în conformitate cu legislația națională și cu normele UE relevante, de exemplu cele privind ajutoarele de stat), pentru a acorda finanțare fără o evaluare suplimentară a calității unei propuneri. „În perioada 2014-2020, pentru a încuraja cercetarea și inovarea se vor folosi investiții în valoare de 100 de miliarde de euro din cadrul Fondului european de dezvoltare regională, inclusiv peste 32 de miliarde de euro alocate special pentru sprijinirea IMM-urilor, a întreprinderilor nou-create și a antreprenorilor, aceștia constituind principalele motoare ale inovării în Europa. Marca de excelență va contribui la identificarea și la sprijinirea proiectelor inovatoare și le va ajuta să se dezvolte și să fie competitive la nivel internațional", a declarat doamna Corina Creţu, comisarul european pentru politică regională.
Până în acest moment în cadrul instrumentelor pentru finanțarea IMM-urilor au fost primite, potrivit lui Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, 13.000 de propuneri. „Dintre acestea, 2.300 sunt considerate ca fiind excelente, dar nu le putem finanța pe toate. Putem finanța 1.000, dar mai sunt 1.300 excelente", care, prin primirea mărcii, „vor putea merge la orice autoritate pentru a obține finanțarea meritată", a subliniat comisarul european.
Orizont 2020 este cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat vreodată de Uniunea Europeană, iar „acesta va duce la mai multe inovații capitale, descoperiri și premiere mondiale, aducând ideile mărețe din laboratoare pe piață".