Marele doinitor al Banatului comemorat în satul natal

Un articol de: Arhid. Pavel Canea,   Darius Herea - 20 Mai 2022

Eruditul doinitor al Banatului, Achim Nica, a fost comemorat în satul său natal, Obreja, joi, 19 mai. Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a oficiat o slujbă de pomenire, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în biserica parohială din localitate, la care au participat membrii familiei maestrului, copii îmbrăcați în haine populare, autorități locale, oameni de cultură și credincioși din parohie. Cu toții au înălțat rugăciuni pentru mântuirea sufletului celui ce a făcut cunoscut Banatul prin vocea sa.

„Putem spune că Achim Nica și‑a iubit Biserica strămoșească și țara, fiind un om al rugăciunii, un promotor prin exemplul vieții sale al moralei creștine. El a fost un familist convins și un iubitor al tradițiilor și obiceiurilor strămoșești. Mântuitorul ne spune că Dumnezeu celor smeriți le dă har, iar maestrul Achim Nica a fost un om smerit și a primit de la Dumnezeu har peste har, a fost înzestrat cu mai mulți talanți pe care el i‑a înmulțit în chip smerit, păstrându‑și credința ortodoxă și neuitând de biserica în care a fost botezat în numele Preasfintei Treimi. Până la bătrânețe, cât a avut putere, a dat răspunsurile liturgice în această biserică ocrotită de Sfinții Apostoli”, a subliniat Preasfințitul Părinte Episcop Lucian.

După momentul de rugăciune, au mers cu toții la Căminul cultural din localitate pentru a participa la Festivalul „Achim Nica”, unde au fost elogiate viața, activitatea și importanța artistului popular în dezvoltarea tradiției cântecului, portului și graiului bănățean. La acest eveniment, copii și tineri au oferit un moment artistic de cântări și jocuri din Banat. De asemenea, au urcat pe scenă să încânte publicul mai mulți artiști de muzică populară din Banat.

Marele doinitor Achim Nica s‑a născut la 20 ianuarie 1930, în satul Obreja din judeţul Caraş‑Severin. El a fost o personalitate complexă, care a unit cântarea de strană, fiind cântăreț în biserica din satul natal, cu exprimarea folclorică și tradițională. La baza repertoriului promovat de Achim Nica au stat încă de la început doinele, cea mai cunoscută fiind propria creaţie: „La Obreja‑ntr‑o grădină”, doină care l‑a făcut celebru.