Marin Sorescu omagiat la Craiova

Un articol de: Diac. Gheorghe Cioiu - 26 Feb 2013

Timp de trei zile, 25, 26 şi 27 februarie, Cetatea Băniei a devenit capitala culturii na­ţi­o­na­le. Scriitori, academicieni, actori, reprezentanţi ai auto­ri­tă­ţi­lor locale, prieteni şi apropiaţi ai poetului şi dramaturgului năs­cut în Bulzeştii Doljului, la sfârşit de februarie, au venit să-l omagieze în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a „Zilelor Marin Sorescu“.

Programul manifestărilor omagiale a debutat luni, 25 fe­bruarie, printr-o şedinţă so­lem­nă care a avut loc în Sala Mare a Consiliului Local al Primăriei Municipiului Craiova. Printre invitaţii de onoare s-a numărat şi Înalt Preasfinţitul Irineu, Ar­hiepiscopul Craiovei şi Mi­tro­politul Olteniei, alături de personalităţi ale vieţii academice şi culturale, precum: acad. Eugen Simion, acad. Mihai Cim­poi, acad. Nicolae Breban, acad. Adam Puslojic, actorii Tudor Gheorghe, Dorel Vişan, Ilie Gheorghe, Emil Boroghină şi Claudiu Bleonţ. Şedinţa so­lem­nă a fost moderată de acad. Eugen Simion, cel care în cuvântul de deschidere a tras un semnal de alarmă cu privire la subaprecierea şi nimicirea va­lo­rilor, precum şi la nevoia de reconstituire a discursului iden­titar românesc.

În intervenţia avută de la masa prezidiului, IPS Mi­tro­po­lit Irineu a subliniat modelul reprezentat pentru noi de per­so­nalitatea scriitorului Marin Sorescu.

„Este o deosebită bucurie să observăm că, de la an la an, fes­tivităţile de comemorare a marelui scriitor Marin Sorescu cresc în amploare, devenind deja o tradiţie în arealul cultu­ral oltean şi chiar naţional. Este, de asemenea, un privile­giu pentru noi să-l avem pe Marin Sorescu ca model de per­so­nalitate spirituală, cultu­ra­lă, istorică şi umană, un model care ne uneşte şi ne face să re­gă­sim demnitatea de români în general şi de olteni în special. Sărbătorindu-l pe Marin So­res­cu, noi ne hrănim din spiritua­li­­tatea lui, trăim în prezent şi nă­dăjduim în viitor. Îl co­me­mo­răm şi îl pomenim în acelaşi timp pe cel care este viu prin opera şi prin sufletul său. Dum­nezeu să-l odihnească, iar pe noi să ne întărească în dra­gos­tea faţă de el pentru a-i conserva aşa cum se cuvine opera şi întreaga sa lucrare lu­mească“, a încheiat IPS Irineu.