„Marş pentru viaţă“, la Iaşi
Peste 100 de persoane au înfruntat frigul şi au participat sâmbătă, în centrul Iaşului, la „Marşul pentru viaţă“, în semn de protest faţă de uciderea prin avort. Cu această ocazie, a fost lansat un mesaj către societate şi către clasa politică, prin care se cere adoptarea unei atitudini şi legislaţii favorabile vieţii şi familiei.
Temperaturile deosebit de scăzute nu i-au împiedicat pe ieşeni să dea curs invitaţiei Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, alături de Centrul Diecezan Caritas Iaşi şi de Asociaţia „Primul Pas“, de a lua parte la „Marşul pentru viaţă“. Participanţii, majoritatea tineri, s-au adunat de la ora 16:00 în faţa Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr.T. Popa“, purtând icoane, bannere şi baloane cu mesaje pro-viaţă şi anti-avort. „Respectă demnitatea umană!“ şi „Protejează viaţa!“ au fost principalele mesaje ce au însoţit marşul, desfăşurat în tăcere pe traseul Universitatea de Medicină-B-dul Independenţei-B-dul Ştefan cel Mare-Palas Mall.
„Am aflat de acest eveniment de pe un afiş postat pe o reţea de socializare şi am decis să particip la marş pentru a populariza valorile familiei tradiţional-creştine“, ne-a spus Andrei Cosmin, student la Facultatea de Litere. „Consider că fiecare copil are dreptul la viaţă, cu atât mai mult cu cât el este nenăscut şi nu se poate apăra“, a subliniat şi Eduard Simon, elev de liceu.
În cea de-a doua parte a manifestării, participanţii la marş au asistat în incinta Pallas Mall la un concert coral şi instrumental, susţinut de elevii Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă“ din Iaşi, prilej cu care organizatorii campaniei au adresat câteva cuvinte.
„Vrem ca prin acest eveniment să spunem un «Da» răspicat vieţii, să afirmăm clar că viaţa începe din momentul concepţiei şi că din acel moment ea trebuie respectată şi apărată“, a precizat Geanina Ungureanu de la Asociaţia „Primul Pas“.
„Parcurgând astăzi acest marş pentru viaţă şi uitându-mă la vremea de afară, mi-a trecut prin gând faptul că, probabil, aşa este şi sufletul unei femei care a făcut un avort sau care se pregăteşte să facă unul. Cu siguranţă, o furtună puternică, frig, vânt şi singurătate stăpânesc sufletul unei persoane ce-şi ucide propriul copil, iar faptul că ne aflăm la această manifestare arată că ne pasă de aceste lucruri şi că înţelegem suferinţa şi durerea mamelor care iau această tragică decizie. De asemenea, un alt lucru deosebit de important este ca, în liniştea căminului nostru, să ridicăm o rugăciune pentru aceste mame care au trecut prin durerea unui avort şi pentru acei copii, care, deşi au avut dreptul la această viaţă, le-a fost luat, dar mai ales pentru tinerele mame, care, în aceste clipe, trec prin procesul sfâşietor al deciziei de a face avort“, a spus pr. Andrei Atudori de la Fundaţia „Solidaritate şi Speranţă“ a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.
„Nu există crimă mai gravă decât întreruperea unei vieţi gata să se nască. Afirm acest lucru în primul rând pentru că un copil nenăscut nu se poate apăra, în al doilea rând, pentru că este un copil nebotezat, iar în al treilea rând pentru că proprii părinţi îşi ucid copilul, lucru care nu se întâmplă nici în regnul animal“, a adăugat pr. Iosif Dorcu, reprezentantul Episcopiei Romano Catolice din Iaşi.
„Marşul pentru viaţă“, desfăşurat zilele trecute în 27 de localităţi din ţară, a avut în acest an tema „Iubeşte-i pe amândoi! - Asumă, ajută, adoptă!“, îndemnând la implicare civică, în sprijinul femeilor însărcinate care sunt constrânse să apeleze la avort, din cauza indiferenţei şi a lipsei de ajutor.