Martirii de la Fântâna Albă, comemorați la Biserica Precupeții Noi

Un articol de: Ziarul Lumina - 04 Aprilie 2017

Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a oficiat sâmbătă, 1 aprilie 2017, o slujbă de pomenire pentru românii uciși de soldații ruși pe 1 aprilie 1941, când încercau să se refugieze în România.

Slujba a fost săvârșită la Biserica Precupeții Noi din Capitală, din soborul de slujitori făcând parte părintele paroh Marin Comânescu și părintele profesor Gheor­ghe Holbea.

În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a evidențiat faptul că, având exemplul înaintașilor, românii de astăzi trebuie să lupte pentru generațiile viitoare.

„La Fântâna Albă, oameni înar­­mați cu armele credinței și iden­tității românești, cu icoane, cruci și flori au dorit să treacă granița pentru a-și salva viața. A fost o adevărată procesiune de Înviere și un adevărat Marș pentru viață. Această dorință de a trăi le-a fost curmată într-un mod extrem de violent. Marșul pentru viață al românilor de acum 76 de ani se aseamănă cu marșul care a avut loc recent”, a precizat PS Varlaam Ploieșteanul.

Slujbe de pomenire pentru românii uciși în 1941 de soldații sovietici au avut loc sâmbătă, 1 aprilie, și la Fântâna Albă, iar duminică, după Sfânta Liturghie, a fost săvârșită o slujbă de pomenire la Mănăstirea Putna, la troița ridicată special întru amintirea românilor uciși.

Masacrul de la Fântâna Albă a avut loc la 1 aprilie 1941. Atunci, peste 3.000 de români de pe Valea Siretului au încercat să se refugieze din teritoriile ocupate de Uniunea Sovietică în România, însă în apropierea graniței au fost secerați de mitralierele soldaților ruși. Ulterior, trupurile lor au fost îngropate în pădure, potrivit mărturiilor, unii dintre români fiind îngropați de vii.

Deși raportul prezentat de Hrușciov lui Stalin spunea că au fost omorâți 50 de români care încercau să treacă granița, în realitate, numărul celor uciși se ridică la peste 3.000 de persoane.