Mărturii ale elevilor despre importanța educației religioase în familie, Biserică și școală

Un articol de: Prof. Mirela Șova - 16 Martie 2020

Pentru a obține un alt tip de feedback în privința gradului de interes al elevilor școlii noastre vizavi de educația religioasă, am realizat un sondaj de opinie pe un eșantion de 75 de elevi, clasele IV-VI, cu vârsta cuprinsă între 10 şi 13 ani. Tema propusă a fost Care e părerea ta despre importanța educației religioase în familie, Biserică și școală?

Răspunsul a fost scris de fiecare, în mod liber, timp de 15 minute, în cadrul unui exercițiu de muncă independentă, la ora de religie.

Citind cu interes răspunsurile lor (recunosc, cu unele emoții), am extras o listă a cuvintelor asociate cu educația religioasă, precum și o listă a cuvintelor considerate de ei în opoziție cu aceasta, în ordine aleatorie.

Cuvinte asociate educației religioase: milă, ascultare, iubire, respect, iertare, rugăciune, înțelepciune, sfaturi, măsură, credință, fapte bune, ajutor, armonie, reguli, putere, liniște, limpezirea minții, prietenie, comunicare, bunătate, protecție, frumusețe, fericire, suflet, politețe.

Cuvinte în opoziție față de orice tip de educație religioasă: neștiință, răutate, jignire, habotnicie, dezorientare, ură, furie, păcate, furt, urât.

Ce spun copiii

„Educația religioasă este importantă, deoarece putem afla despre modelul de viață al Domnului Iisus Hristos. Dacă aflăm ce a făcut El, atunci ne străduim să facem și noi: în primul rând, să-l iubim pe aproapele nostru, așa cum făcea El”. (Matei, 10 ani)

„Dacă toți ar accepta și ar respecta educația religioasă, pământul nu ar mai fi așa de poluat, căci lumea ar înțelege că este făcut de Însuși Dumnezeu.” (Daniel, 12 ani).

„Educația religioasă în familie, Biserică și școală sunt esențiale pentru o viață mai bună.” (Aurora, 13 ani)

„Eu cred că este cel mai important să afli despre Dumnezeu și despre puterea Lui de a face minuni, încă de când ești mic, de la părinții tăi. Atunci când mai crești, vei fi mai atent la slujba de la biserică, putând să înveți și de la preot. La școală poate fi util pentru unii copii să învețe despre Iisus, dacă au un profesor bun.” (Iulian, 13 ani)

„Pentru că studiem religie și la școală, putem povesti și în familie ce am învățat aici, ceea ce pentru mine e un motiv de discuții importante și liniștitoare cu ai mei.” (Radu, 13 ani)

„Educația religioasă din familie ajută mult să ne respectăm părinții, bunicii, surorile/frații. Tot aici învățăm cum să ne purtăm când mergem la biserică. Nu putem intra în biserică oricum, căci aici ne trebuie o anumită pregătire. La școală, la ora de religie, aflăm mai mult despre Dumnezeu, ceea ce este foarte bine, iar tot de acasă învățăm să ne respectăm profesorii și lecțiile pe care ei ni le predau.” (Alexandra, 10 ani)

„Cred că la școală, ora de religie ne ajută să avem mai multă credință și să ne purtăm frumos. La biserică avem nevoie să ținem strânsă legătura cu Dumnezeu și să vorbim cu preotul. În familie, ținem legătura cu Dumnezeu prin iubirea pentru cei apropiați.” (Andrei, 11 ani)

„Importanța educației religioase în familie și în școală este mare, pentru ca să ne ferim de ce este rău și pentru a avea mai multă armonie. Iar importanța educației religioase în biserică este enormă, sunt atâtea lucruri pe care le aflăm acolo, le simțim și ne ajută.” (Adrian, 13 ani)

„Educația, de orice tip ar fi ea, este importantă oriunde și oricând.” (Ana-Maria, 10 ani)

„Eu cred că este foarte importantă educația religioasă în familie, biserică și școală, deoarece părinții, preoții și profesorii te învață să fii un bun creștin și să ai măsură, fără să fii habotnic.” (Crina, 10 ani)

„Copiii au nevoie de educație religioasă în familie, Biserică și școală, pentru a învăța despre Dumnezeu și despre cum trebuie să-și arate credința. Dacă ar lipsi această educație, oamenii ar fi fost plini de ură, furie și răutate, iar planeta ar fi avut de suferit foarte mult. Mă bucur că există o astfel de educație și că oamenii I se închină lui Dumnezeu, chiar dacă nu toți la fel de mult.” (Ana, 11 ani)

„În familie și la școală, educația religioasă este foarte importantă. Poți chiar să-ți înveți părinții să fie mai credincioși.” (Marius, 10 ani)

„Dacă nu am avea educație religioasă, am fi dezorientați, ne-ar fi foarte frică. Și am înțelege mult mai greu cum să-i respectăm pe toți oamenii de pe pământ, care sunt atât de diferiți.” (Ionel, 11 ani)

„Eu consider că educația religioasă în școală este importantă, deoarece ne învață lucruri frumoase despre Mântuitorul nostru Iisus Hristos și îmi dă liniște. Cred că se studiază la școală, pentru că și-au dat seama toți cât e de importantă. Când merg la biserică, mă ajută nu doar să învăț, ci și să mă simt în siguranță și fericită. Iar când mama îmi povestește ceva religios, mi se pare foarte interesant și miraculos.” (Mariana, 12 ani)

„Eu consider că este foarte importantă educația religioasă în familie, deoarece fiind creștini, copiii care sunt învățați de mici despre religie au sufletul curat, bun, milos, primitor, prietenos. Oamenii credincioși sunt considerați mai maturi, mai înțelepți, mai buni ascultători și mai înțelegători. Copiii care sunt învățați de mici vor ști cum să-i învețe pe viitorii lor copii despre religie, ceea ce este iar foarte important.” (Elisa, 11 ani)

„Eu cred că educația religioasă este foarte importantă, deoarece copiii trebuie să știe Cine a creat lumea, Cine îi mântuiește etc. Dumnezeu trebuie cunoscut de când ești mic, deoarece, dacă te rogi și crezi în puterea Lui, El te va ajuta. Părinții, profesorii și toți oamenii din jur trebuie să se roage și ei cu credință.” (David, 12 ani)

„Școala, Biserica și familia reprezintă o influență pozitivă pentru orice persoană.” (Elena, 11 ani)

„Educația religioasă este foarte importantă în familie, deoarece orice familie dorește să aibă armonie, iubire, înțelegere între cei dragi, comunicare civilizată. La școală, educația este importantă din punctul de vedere al învățăturii despre Dumnezeu, iar în biserică este cea mai importantă, pentru că acolo este Casa Domnului. La biserică simțim adevărata bucurie, iubire, fericire, aici ne spovedim de tot ce este rău, ne împărtășim, plecăm acasă foarte fericiți și curați la suflet.” (Marian, 13 ani)

„Eu nu am încă o părere clară despre educația religioasă, deoarece eu o învăț doar la școală.” (Ana, 10 ani)

„Eu cred că azi lumea nu consideră educația religioasă prea importantă în familie și la școală, dat fiind că în ziua de astăzi lumea are alte obiective. Oare e bine?” (Gabriela, 11 ani)

„Eu cred în importanța educației religioase în familie, Biserică și școli, deoarece fiecare are dreptul să știe despre Dumnezeu și despre religia sa.” (Vlad, 13 ani)

„Părerea mea este că ar fi bine să fie obligatorie educația religioasă în societate, deoarece oamenii care nu cred în Dumnezeu s-ar putea să-și schimbe părerea și să li se pară chiar interesant, dacă ar studia Biblia și istoria Bisericii.” (Daria, 11 ani)

„Eu cred că este importantă educația religioasă în familie, Biserică și școală, pentru că orice copil are dreptul la educație și la o religie.” (Demetra, 10 ani)

În concluzie, elevii care au participat la sondajul de opinie au fost dornici să-și exprime punctul de vedere, argumentând alegerea lor în mod divers, dovedind seriozitate și gândire critică. Ei au reflectat fie la educația religioasă în ansamblul ei, fie la particularitățile educației religioase în familie, Biserică și școală, considerând că este un subiect de discuție important în sine. S-au bucurat că le-am oferit ocazia să-și exprime părerea, au fost curioși cu privire la opinia mea despre cuvintele lor și s-au declarat mulțumiți când... le-am zâmbit larg, în loc de răspuns.

 

Mirela Șova este profesoară la
Școala Gimnazială „Nicolae Titulescu” din București
.