Masă caldă gratuită în 50 de şcoli
Programul de acordare a unei mese calde elevilor şi preşcolarilor continuă şi în acest an în 50 de unităţi şcolare, dar nu se extinde la 100 de şcoli, aşa cum propunea, acum câteva luni, Ministerul Educaţiei. Masa caldă va fi asigurată în limita a 7 lei pe zi pentru fiecare copil, dar autorităţile locale au posibilitatea să suplimenteze finanţarea din venituri proprii.
Guvernul a aprobat, în şedinţa de săptămâna trecută, lista celor 50 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care se aplică, în anul şcolar 2017-2018, programul-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi, precum şi fondurile necesare finanţării programului.
„Este vorba de peste 30 milioane de lei, suma destinată întregului an şcolar 2017-2018, finanţare asigurată de la bugetul de stat”, se arată într-un comunicat al Executivului.
Prima etapă a programului-pilot de acordare a unui suport alimentar pentru preşcolari şi elevi s-a aplicat în anul şcolar 2016-2017 şi a implicat tot 50 de unităţi şcolare.
„Cele 50 de şcoli în care se va derula etapa a doua în anul şcolar 2017-2018 au fost selectate astfel încât fiecare judeţ să aibă cel puţin o unitate de învăţământ inclusă în proiect şi, totodată, să fie reprezentative din punct de vedere al problemei semnalate (medii geografice izolate sau greu accesibile, medii sociale defavorizate, medii economice cu grad ridicat de pauperitate). De asemenea, s-a ţinut cont de infrastructura necesară servirii mesei în şcoală (dacă există sau nu cantină, dacă există sau nu sală pentru prepararea sau pentru servirea mesei, dacă există sau nu spaţiu pentru depozitare)”, se spune în comunicat.
Masa caldă sau pachetul alimentar se asigură elevilor şi preşcolarilor în limita a 7 lei pe zi pentru fiecare beneficiar. Autorităţile locale au posibilitatea să suplimenteze finanţarea din venituri proprii.
Produsele alimentare distribuite elevilor şi preşcolarilor vor respecta cerinţele de conformitate prevăzute în regulamentele europene, iar direcţiile judeţene de sănătate publică vor verifica respectarea normelor şi condiţiilor igienico-sanitare şi a alimentaţiei sănătoase în distribuţia alimentelor. La cererea scrisă a părinţilor, din considerente de natură medicală, culturală sau religioasă, pachetele alimentare şi masa caldă pot fi înlocuite cu produse alimentare adecvate situaţiei elevilor.
În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă adoptată miercuri, ministerele Sănătăţii şi Educaţiei vor elabora norme de aplicare, apoi se vor organiza licitaţiile, prin urmare programul va fi aplicat, probabil, începând cu semestrul al doilea al anului şcolar în curs.
În anul şcolar trecut, programul a funcţionat cu dificultate mai ales din cauza lipsei dotărilor adecvate din şcoli, iar mulți directori au renunțat să le ofere un prânz cald elevilor.
Singura școală din Timiș inclusă în programul „masă caldă” a fost, în anul şcolar 2016-2017, Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” Timișoara. Cantina fiind prea mică pentru cei 1.500 de elevi ai şcolii, ei nu au putut primi prânzul promis, potrivit unui post de televiziune. „Programul a fost abandonat. Nu au avut în vedere că nu există condițiile materiale obiective necesare, adică noi avem o sală de mese, o sufragerie, să zicem, de maximum 70 de locuri pe serie”, a declarat, potrivit aceleiaşi surse, Cornel Petroman, directorul liceului.
Probleme în derularea programului au fost și la Arad, școala unde elevii care ar fi trebuit să primească un prânz gratuit neavând cantină. Ca să rezolve problema, autoritățile locale au cumpărat un container pe care îl vor transforma în bucătărie și sală de mese.