Masă rotundă despre înțelegerea fenomenelor sociale contemporane
La Institutul de Cercetare a Calității Vieții din București (ICCV) au continuat în această perioadă evenimentele științifice cu caracter internațional. Joi, 4 mai, s-a desfășurat masa rotundă internațională cu tema „Lecțiile istoriei și importanța lor în educația contemporană; remediu la fenomenul excluderii și discriminării sociale”. Invitații speciali au fost doi profesori de prestigiu de la institutele catolice din Lille și din Paris, Franța.
Obiectivul principal al conferinței a fost accentuarea și aducerea în actualitate a necesității educației în vederea transmiterii lecțiilor istoriei pentru a preveni derapajele sociale și discriminarea și excluziunea socială. Invitații speciali au fost prof. dr. Cathy Leblanc, profesor de filosofie la Institutul Catolic din Lille, și prof. dr. Jean-Francois Petit, de la Facultatea de Filosofie din cadrul Institutului Catolic din Paris.
„Așa cum s-a arătat la această întrunire, există un concept pe care educația din Franța îl folosește foarte atent, acela al muncii cu memoria, «travail de memoire». De aceea, este necesar ca în permanență să fie analizate și aduse în discuția contemporanilor aceste lecții tocmai pentru ajuta la înțelegerea acestor perioade de dictatură, totalitarism, extremism de orice fel, fie politic, militar sau religios, astfel încât să nu se repete aceste excese în spațiul european, aceasta fiind o componentă deosebit de importantă a organizării democratice a spațiului european contemporan. Deci, transmiterea prin educație și prin mijloacele moderne de educație a lecțiilor trecutului face parte din responsabilitatea noastră pentru construcția unui spațiu comun european, care să preîntâmpine discursurile de ură, dușmănie de orice fel împotriva acelor grupuri care sunt minoritare sau au un anumit tip de identitate culturală diferită de cea a majorității. Prin aceasta, spațiul european devine unul comun, un spațiu care este destinat unei societăți democratice echilibrate și multiculturale”, ne-a declarat lect. dr. Laurențiu Tănase, moderatorul evenimentului.
Institutul de Cercetare a Calității Vieții din București organizează periodic dezbateri și conferințe la care participă specialiști și cercetători atât din țară, cât și din străinătate, prin care sunt aduse în prim-plan noi perspective de studiu și puse în valoare colaborări de cercetare, precum și rezultatele acestora.
„Astăzi, Institutul de Cercetare a Calității Vieții din București din cadrul Academiei Române a găzduit un eveniment extrem de important din punctul de vedere al sociologiei religiei, al istoriei recente, dar și al memoriei noastre colective. A fost un eveniment interesant atât din punctul de vedere al confesiunilor religioase, cât și din punctul de vedere al mesajului transmis, unul de cooperare intelectuală, de consolidare științifică și, de ce nu, de identificare de noi oportunități profesionale. ICCV este foarte încântat să aibă astfel de colaborări și așteptăm reacții în biblioteca virtuală de sociologie și în alte programe instituționale, chiar Revista de Sociologie Românească sau revista Calitatea Vieții a ICCV”, ne-a spus Simona Stănescu, cercetător științific 1 și secretar științific ICCV.
Potrivit specificului acestui eveniment tip masă rotundă, la final au avut loc sesiuni de întrebări și discuții pe baza subiectului abordat.
Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Centrul de studii și documentare „Societate, Drept, Religie”.