Masca medicinală redevine obligatorie în spațiile publice
Hotărârea privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu data de 8 ianuarie şi stabilirea măsurilor care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 a fost adoptată în şedinţa de ieri a Guvernului. Actul normativ a fost aprobat la propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă și prevede „menţinerea obligativităţii purtării măştii de protecţie de tip medical sau FFP2, astfel încât să acopere gura şi nasul, în toate spaţiile publice închise şi deschise”.
Există şi excepţii de la aceasta: copiii cu vârsta mai mică de 5 ani; persoanele singure în birou; reprezentanţii cultelor religioase, în timpul slujbelor, cu condiţia respectării distanţei de 3 metri între persoane; vorbitorii aflaţi în spaţii închise sau deschise, cu condiţia respectării distanţei de minimum 3 metri; persoanele care desfăşoară activităţi fizice intense şi/sau în condiţii solicitante sau activităţi sportive.
Ministrul sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că „nu există nici un fel de impunere” a utilizării unor măşti de protecţie scumpe, precizând că sunt recomandate măştile medicale şi cele de tip FFP2, cele textile fiind ineficiente.
„Nu există nici un fel de impunere, doar este vorba de trecerea de la măştile textile, care, în condiţiile în care această boală se transmite prin intermediul aerosolilor, sunt foarte puţin eficiente sau ineficiente, către uniformizarea utilizării măștilor medicinale”, a spus Rafila, citat de Agerpres.
Pe de altă parte, șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat că urmează să se modifice perioada de carantinare şi izolare pentru cei care vin din ţările cu risc epidemiologic. (C. Z.)