„MasterClass Aleph”, cursuri de muzică bizantină cu participarea maestrului Georgios Konstantinou

Data: 08 Aprilie 2013

În perioada 3-5 aprilie 2013, cu binecuvântarea Înalt Preasfinţitului Mitropolit Teofan, 24 de elevi ai seminariilor teologice din Arhiepsicopia Iaşilor au participat la „MasterClass Aleph”, o serie de cursuri de muzică bizantină, organizate de Sectorul Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor. Cursurile au fost predate de maestrul Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, şi de prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Zilele trecute, în Săptămâna „Să ştii mai multe, să fii mai bun!”, Sectorul Învăţământ al Arhiepiscopiei Iaşilor, prin intermediul reţelei de cluburi Aleph din cadrul seminariilor teologice din Arhiepiscopia Iaşilor, a organizat la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi evenimentul „MasterClass Aleph”, la care au participat 24 de elevi seminarişti, membri ai cluburilor de muzică Aleph de la seminariile teologice din Iaşi, de la Mănăstirea Neamţ, din Botoşani şi Dorohoi. În debutul primei zile a cursurilor, miercuri, 3 aprilie 2013, participanţii au avut ocazia deosebită de a da răspunsurile la strană la Liturghia arhierească săvârşită de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în Catedrala mitropolitană.

După acest moment, au început propriu-zis cursurile, desfăşurate la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi pe parcursul a două zile, sub îndrumarea maestrului Georgios Konstantinou, profesor de muzică bizantină la Conservatorul de Stat din Atena, şi a prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

 „Miercuri, în prima zi a manifestării, seminariştii au participat la cursul «Ansamblul psaltic», din cadrul secţiunii de muzică religioasă bizantină a Universităţii de Arte, care a îmbrăcat o formă mai specială, pentru că pe lângă Corul psaltic «Floralia» al Universităţii de Arte ieşene, a fost invitat să participe şi Corul «Byzantion», ambele coruri făcând o repetiţie pentru concertul tradiţional «Lumina Crucii», ce are loc anual în Iaşi. Elevii seminarişti au avut astfel ocazia să-şi cunoască colegii mai mari, cu care au cântat împreună timp de trei ore jumătate partiturile ce au fost alese pentru repertoriul concertului. A doua zi, elevii participanţi au avut parte de o experienţă la un nivel mai înalt, cunoscându-l pe maestrul Georgios Konstantinou, modalitatea lui de a lucra la nivel practic, cât şi principalele elemente de tehnică dirijorală de ansamblu psaltic. În această a doua zi, apectul interactiv al cursurilor a constat în faptul că elevii seminarişti au ajutat şi participat activ prin interpretarea pieselor dirijate de masteranzi, care au fost supuse apoi analizelor modale şi structurale, împreună cu d-l profesor Georgios Konstantinou”, a declarat prep. univ. drd. Adrian Sîrbu, cadru didactic la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Totodată, prep. univ. drd. Adrian Sîrbu şi-a exprimat entuziamul cu privire la această primă ediţie a „MasterClass Aleph”, cât şi dorinţa ca proiectul să continue şi în anii viitori: „MasterClass Aleph” a fost o experienţă complexă şi completă, în care elevii, chiar dacă uneori au fost martorii unor cursuri la nivel academic, au putut să vadă o muzică analizată la nivel academic, predată de o persoană recunoscută pe plan mondial, maestrul Georgios Konstantinou. Îmi exprim tot entuziasmul cu privire la această iniţiativă a Arhiepiscopiei Iaşilor, care este una de mult aşteptată. Se pune deja problema ca această primă întâlnire să cunoască o consistenţă şi o frecvenţă stabilă, prin care să stabilim termenii unei colaborări între Universitatea de Arte şi seminariile teologice din Arhiepiscopia Iaşilor”.

Elevii seminarişti îşi doresc un cor de muzică psaltică

Şi organizatorii evenimentului ne-au mărturisit că „MasterClass Aleph” a fost o reuşită.

„La finalul primei ediţii «MasterClass Aleph», am reuşit să împlinim în cea mai mare parte obiectivele pe care ni le-am propus, participanţii arătându-se foarte încântaţi de aceste trei zile petrecute împreună. Dorim să mulţumim elevilor care au participat, cât şi profesorilor, care ne-au ajutat foarte mult, iar în mod special arhimandritului Hrisostom Rădăşanu, consilier educativ al Arhiepiscopiei Iaşilor, şi Înalt Preasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, pentru purtarea de grijă pe care o arată membrilor reţelei de cluburi Aleph, lucru care ne bucură, dar  care ne responsabilizează şi mai mult în activităţile viitoare”, a spus Cezar Constantin Cîrlan, coordonator al reţelei de cluburi Aleph.

„MasterClass Aleph” s-a terminat vineri, 5 aprilie 2013, cu participarea elevilor seminarişti la Sfânta Liturghie săvârşită la Mănăstirea Golia, părintele stareţ arhim. Vitalie Danciu exprimându-şi la final bucuria de a-i avea alături pe tinerii psalţi. La finalul zilelor petrecute la Iaşi, elevii seminarişti şi-au manifestat dorinţa de a înfiinţa un cor de muzică psaltică, Corul Aleph, care va fi format din membrii Aleph din seminariile din Arhiepiscopia Iaşilor.

Câteva impresii de la participanţii primei ediţii a „MasterClass Aleph”:

Cavaleru Codrin Marian Mihăilă - Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ: „Sunt coordonatorul grupului de psaltică «Aleph» din cadrul seminarului meu şi mi-a plăcut în primul rând faptul că am cunoscut oameni noi, iar în al doilea rând, faptul că am cunoscut şi o altă abordare a muzicii psaltice. Cred că experinţa acestor zile mă va ajuta în mod practic la strană, întrucât am învăţat şi câteva elemente de dirijorat”.

Ştefan Pârnău - Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Vasile cel Mare” din Iaşi: „MasterClass Aleph a fost manifestarea unde s-au unit pentru prima dată cluburile de muzică psaltică «Aleph» din cadrul seminariilor din cadrul Arhiepiscopiei Iaşilor. Au fost nişte momente de neuitat, atât alături de profesorii îndrumători, cât şi de organizatori”.