Măsuri de prevenire a răspândirii gripei aviare

Un articol de: Oana Nistor - 14 Feb 2017

Gripa aviară a fost confirmată în Capitală, astfel că autorităţile au interzis pentru următoarele 30 de zile comerţul cu păsări şi ouă în toate pieţele din sectorul 1. Vestea bună este că în România nu au fost depistate focare de gripă aviară în ferme. Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face, totuşi, populaţiei o serie de recomandări pentru a limita răspândirea virusului.

Prezenţa virusului gripei aviare de tipul H5N8 a fost confirmată în România în mediul sălbatic şi în gospodării din şase judeţe, cel mai recent focar fiind depistat pe malul lacului Griviţa din Bucureşti, în aval de barajul Străuleşti, unde au fost găsiţi cinci pescăruşi morţi la care a fost confirmată prezenţa virusului. Ca măsură de siguranţă, autorităţile au interzis comerţul cu păsări şi ouă de către producătorii individuali pe o perioadă de 30 de zile în toate pieţele din sectorul 1, precum şi organizarea de târguri şi expoziţii de păsări. „Menţionăm că nu a fost restricţionată comercializarea de produse avicole în supermarketuri şi celelalte magazine autorizate”, a declarat primarul sectorului 1, Dan Tudorache, citat de Agerpres. 

O altă măsură pentru prevenirea răspândirii focarului de boală, dispusă de celula de criză activată la nivelul Primăriei Capitalei, o constituie verificarea de către Poliţia Animalelor a gospodăriilor care deţin păsări, pentru a se asigura că acestea sunt ţinute în spații închise şi nu vin în contact cu păsările sălbatice.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti (DSVSAB) a stabilit o zonă de monitorizare de 10 kilometri în jurul locurilor unde au fost descoperite cazurile de gripă aviară, zonă ce cuprinde, pe lângă sectoarele 1, 2, 5 şi 6, localităţile Tunari, Otopeni, Corbeanca, Buftea, Mogoşoaia, Chitila, Dragomireşti Vale şi Chiajna din judeţul Ilfov. „Toate cazurile de îmbolnăvire sau de păsări moarte din orice specie, din curtea proprie sau din locuri publice, trebuie să fie anunţate, în regim de urgenţă, la DSVSAB, telefon 021/3480565, 0762.221.­200, 0762.221.234, fax 021/348­2352, e-mailoffice-bucuresti@ansvsa.ro”, informează reprezentanţii in­stituției sani­tar-veterinare.

Preşedintele ANSVSA, Geronimo Răducu Brănescu, a declarat că, spre deosebire de alte ţări, virusul gripei aviare nu a fost înregistrat în exploataţiile profesionale din ţara noastră, iar carnea de păsăre şi ouăle achiziţionate din unităţile autorizate sau înregistrate sanitar-veterinar sunt sigure pentru consum. Tot­odată, instituția reia apelul către cetăţeni de a respecta o serie de măsuri menite să limiteze răspândirea bolii: păsările din gospodărie să fie ținute în adăposturi, iar rațele și gâștele domestice să fie separate de alte păsări de curte. De asemenea, este interzisă adăparea păsărilor de curte cu apa de suprafață provenită din lacuri, iazuri sau bălți, iar toate cazurile de îmbolnăvire sau păsări moarte din orice specie, sau la mamifere, din curtea proprie, vor fi anunțate, fără întârziere, medicului veterinar.

12 focare de gripă aviară au fost confirmate până în prezent în România, la păsări domestice, în şase judeţe (Tulcea, Prahova, Bacău, Braşov, Mureş, Constanţa), 1.102 păsări din diferite specii fiind moarte din cauza bolii sau ucise, conform procedurilor, a anunţat, luni, ANSVSA. Instituția precizează că proprietarii de păsări afectaţi primesc despăgubiri financiare, în conformitate cu legis­laţia naţională şi europeană în vigoare.