Măsuri de sprijin pentru piaţa muncii
Guvernul a aprobat, prin ordonanţă de urgenţă, o serie de măsuri de sprijin destinate angajaţilor şi angajatorilor din sectoarele afectate de întreruperea ori restrângerea activităţii în contextul pandemiei de COVID-19. Au fost reglementate telemunca şi condiţiile în care se poate reduce programul de muncă. Aproximativ 700.000 de persoane vor beneficia de noile măsuri.
În contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea noului coronavirus, autorităţile au adoptat mai multe măsuri de sprijin pentru angajatori şi angajaţi. În timpul stărilor de urgență, alertă şi asediu, statul va sprijini salariaţii care vor avea program redus de muncă prin intermediul unei scheme de finanţare temporară. Astfel, „Executivul a creat posibilitatea angajatorului să reducă, în această perioadă, timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50% din durata prevăzută în contractul individual de muncă, cu repartizarea corespunzătoare a programului de lucru și cu reducerea corespunzătoare a salariului”, după cum precizează, într-un comunicat, Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale (MMPS). Pentru această perioadă salariaţii beneficiază de o indemnizaţie de 75% din diferența dintre salariul de bază brut prevăzut în contractul individual de muncă și salariul de bază brut aferent orelor de muncă efectiv prestate ca urmare a reducerii timpului de muncă. Reducerea timpului de muncă se stabilește prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puțin 5 zile lucrătoare consecutive, acesta având obligația să stabilească programul de muncă pentru întreaga lună.
Statul va sprijini şi persoanele care realizează venituri în regim independent și care au beneficiat de indemnizația de șomaj tehnic în perioada stării de urgență/alertă, în baza OUG 30/2020, acestea urmând să beneficieze de o indemnizație lunară de 41,5% din câștigul salarial mediu brut. Pentru zilierii care îşi desfășoară activitatea într-unul din domeniile afectate se acordă de la bugetul de stat o sumă reprezentând 35% din remunerația cuvenită zilei de muncă pentru o perioadă de trei luni, la alegerea beneficiarului de lucrări, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020.
Potrivit MMPS, Guvernul a mai decis să acorde pentru sezonieri o indemnizație de 41,5% din salariu, dar nu mai mult de 41,5% din câștigul salarial mediu brut pe economie, aferent perioadei lucrate. Această facilitate va putea fi acordată până la 31 decembrie 2020, pentru cel mult 3 luni, la alegerea angajatorului, pentru angajații care încheie contracte individuale de muncă pe perioadă determinată de până la 3 luni. Guvernul a mai adoptat o măsură ce încurajează telemunca, în condiţiile în care populaţiei îi este solicitată respectarea regulilor de distanţare fizică, inclusiv la locul de muncă. Potrivit autorităţilor, de noile măsuri vor beneficia aproximativ 700.000 de persoane, impactul bugetar fiind estimat la 2,4 miliarde de lei.
(Oana Nistor)