Măsuri ferme pentru limitarea răspândirii coronavirusului
În contextul în care tendința de creștere a numărului de infectări cu noul coronavirus este evidentă, guvernanții cer comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă o implicare mult mai serioasă în implementarea măsurilor legale privind siguranța sanitară, mai ales în şcoli și universități. Numărul unităților școlare care organizează cursuri exclusiv on-line a crescut de la 238, în prima zi de școală, la 581.
Miercuri-seară, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a avut loc o videoconferinţă cu prefecţii şi cu reprezentanţii instituţiilor cu responsabilităţi în gestionarea epidemiei, la care a participat premierul Ludovic Orban.
„Este evidentă o tendinţă de creştere a numărului de cazuri. Din acest motiv, am solicitat comitetelor judeţene pentru situaţii de urgenţă o implicare mult mai serioasă în implementarea măsurilor legale adoptate de autorităţi; de asemenea, o intensificarea a acţiunilor de control şi, nu în ultimul rând, o intensificare a comunicării cu cetăţenii pentru respectarea măsurilor de protecţie a sănătăţii”, a declarat șeful Executivului.
El a subliniat că, în primul rând, în şcoli, autorităţile trebuie să se asigure că se aplică toate măsurile de protecţie sanitară - dezinfecţie, portul măştii, distanţarea fizică. De menționat că, potrivit ultimelor date furnizate de Ministerul Educației, numărul școlilor în care se aplică scenariul roșu, cu activități exclusiv on-line, era miercuri de 581.
Premierul s-a referit apoi la riscul de răspândire a noului coronavirus în cadrul evenimentelor.
„Din analizele efectuate de INSP şi de specialiştii din cadrul Ministerului Sănătăţii şi Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, se vede clar că riscul cel mai mare de infectare a fost în cadrul evenimentelor - nunţi, botezuri şi alte tipuri -, în care nu s-au respectat măsurile de protecţie”, a afirmat Orban, care a menționat că al doilea factor de risc pentru creşterea numărului de infectări îl constituie transportul public urban sau cel intrajudeţean.
Şeful Executivului a subliniat că a mai solicitat autorităţilor ca, „oriunde situaţia o impune, să ia decizii de carantinare fie de localităţi, fie de zone”.
Pe de altă parte, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, susţine că numărul cazurilor de infecţie cu noul coronavirus creşte din cauza intensificării transmiterii comunitare.
„Numărul de cazuri creşte din cauza transmiterii comunitare mai intense care apare în diverse zone din ţară, inclusiv în Capitală. (...) Este clar că ai o transmitere comunitară, adică te îmbolnăveşti prin contactul cu o persoană infectată pe care nu o cunoşti, nu poţi să asiguri trasabilitatea, nu poţi să testezi persoanele din jur, pentru că nu ştii cine te-a îmbolnăvit”, a declarat Rafila miercuri-seară la Digi 24.
(Cristina Zamfirescu)