Măsuri pentru deblocarea sistemului de adopţii
Sistemul naţional de adopţie trebuie deblocat, iar în managementul pregătirii copiilor pentru adopţie trebuie făcută curățenie generală, consideră președintele Autorității Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii. „Avem zeci de mii de tineri şi copii blocaţi în sistem din motive ce ţin în special de un management defectuos“, a declarat Mădălina Tuzla.
Autoritatea Naţională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA) pregătește măsuri pentru modificarea sistemului de adopţii din România, precum reanalizarea cazurilor unde nu a fost demarată încă procedura de adopţie şi schimbarea fundamentală a modului în care copiii instituţionalizaţi sunt prezentaţi familiilor, a declarat recent preşedintele instituţiei, Mădălina Tuzla, în cadrul unei conferinţe de presă.
„Avem în momentul de faţă în jur de 50.000 de copii în sistemul de protecţie din România. Doar câteva mii sunt adoptabili şi doar pentru circa 3.000 de copii managerii de caz, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC-urile), au făcut demersurile necesare pentru a le deschide procedura de adopţie“, a spus Turza. Ea a subliniat că printre priorităţile sale majore este deblocarea sistemului naţional de adopţie. „Am transmis DGASPC-urilor ca până la data de 30 septembrie 2020 să definitiveze toate situaţiile în care de ani şi ani nu li s-a deschis procedura de adopţie a unor copii. În plus, am solicitat ca în termen de 30 de zile să modifice fundamental felul în care înţeleg să prezinte copiii în profilul public numit atât de nefericit «greu adoptabili», pe care dorim să îl schimbăm fundamental“, a continuat Turza. Datele oficiale arată că au loc anual doar circa 1.200 de adopţii şi sunt depuse în jur de 2.500 de cereri.
Pe de altă parte, potrivit unui studiu lansat joi de Autoritate şi SOS Satele Copiilor, tinerii care părăsesc sistemul de protecţie socială după ce au fost instituţionalizaţi nu se descurcă în viaţă şi sunt expuşi riscurilor. „3.288 de tineri ies, în medie, în fiecare an din sistemul de protecţie specială a copilului. (…) Concluzia este că nu se descurcă“, a mai spus oficialul.
Acesta este primul studiu de acest gen, a fost realizat în decurs de un an şi i-a vizat pe toţi cei 13.151 de tineri care au părăsit sistemul de protecţie între 2014 şi 2017.
În acest context, ANDPDCA a elaborat şi un pachet de măsuri, astfel încât să fie introdusă posibilitatea monitorizării situaţiei tinerilor după ce aceştia părăsesc sistemul de protecţie socială, dacă aceştia doresc.De asemenea, în ultimul an în care tinerii urmează să părăsească sistemul, DGASPC să aibă obligaţia de a-i sprijini în căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare.
(Cristina Zamfirescu)