Măsuri pentru motivarea medicilor de a rămâne în țară
Spitalele se confruntă cu un deficit major de personal, iar localităţi întregi nu au medic de familie, potrivit ministrului sănătăţii, Vlad Voiculescu.În acest context, ministerul a lansat un plan de măsuri pentru motivarea medicilor de a rămâne în țară. În ultimii 10 ani, peste 43.000 de cadre medicale, în pregătirea cărora statul a investit peste 3,5 miliarde de lei, au emigrat sau intenţionează să plece din România.
Criza majoră de personal medical din spitale, dar şi lipsa medicilor de familie au determinat Ministerul Sănătăţii (MS) să elaboreze un pachet de măsuri pentru motivarea absolvenţilor de Medicină şi a medicilor specialişti de a rămâne să profeseze în ţară.
În contextul lansării strategiei, numită Planul Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate 2017-2020, ministrul sănătăţii, Vlad Voiculescu, a prezentat şi rezultatele unui studiu reali-zat în România de Organizația Mondială a Sănătății, la solicitarea MS, care arată că pregătirea universitară a unui medic în România costă, în medie, 81.000 de lei. Suma nu include și anii de rezidențiat, care implică, de asemenea, costuri mari.
„România se confruntă, de câţiva ani buni, cu o criză severă a resurselor umane în sănătate şi ştim că nivelul scăzut al veniturilor, condiţiile proaste de muncă şi lipsa echipamentelor, posibilităţile reduse de dezvoltare profesională sunt doar câţiva factori ce au condus, în timp, la această criză. Ca rezultat, peste 43.000 de specialişti au solicitat, din 2007 până în prezent, Ministerului Sănătăţii documentele de care au nevoie pentru a emigra. Chiar dacă nu toţi au plecat, aceste cifre în sine sunt de natură să ne îngrijoreze”, a afirmat Voiculescu.
Astfel, pentru cei peste 43.000 de specialişti din domeniul medical, pe care România i-a pierdut în perioada 2007- 2016, țara noastră a cheltuit peste 3,5 miliarde de lei. „Incapacitatea statului român de a motiva absolvenţii să practice în România face ca aceste cheltuieli să fie nu o investiţie, ci o pierdere, o pierdere irecuperabilă”, a mai spus ministrul sănătăţii.
Planul Multianual pentru Dezvoltarea Strategică a Resurselor Umane din Sănătate 2017-2020 se axează pe îmbunătățirea guvernanței în acest domeniu, pe ajustarea formării personalului medical bazat pe competențe, implementarea unui management modern al resurselor umane în unitățile sanitare și crearea unor politici de stat de motivarea personalului medical de a rămâne și practica în România.
Pentru motivarea cadrelor medicale, autorităţile vor să îmbunătățească condițiile de muncă prin modernizarea unităților sanitare, dotarea acestora cu echipament de ultimă generaţie, ajustarea sistemelor informaționale unice şi integrarea lor. Totodată, documentul adoptat prin hotărâre de guvern prevede acordarea de facilități pentru exercitarea profesiei în zonele izolate, precum alocații pentru cheltuielile cu locuința (căldură, electricitate) şi cheltuielile de transport.
Vor mai fi acordate stimulente financiare sub formă de sporuri, prime și garanții de stat pentru medicii specialiști în medicină de familie și pentru cei din alte specialități deficitare, care își desfășoară activitatea pentru cel puțin cinci ani în unităţile administrativ-teritoriale afectate de criza de personal medical.