Măsuri sporite pentru protejarea victimelor violenţei domestice

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 12 Feb 2018

Potrivit unui proiect de lege care a fost aprobat de Guvern săptămâna trecută, se va introduce ordinul de protecţie provizoriu, un instrument care îi permite poliţistului să acţioneze imediat pentru protejarea victimei şi înlăturarea agresorului. Poliţistul poate dispune şi evacuarea din domiciliu a agresorului cu confiscarea cheilor de la locuinţa respectivă şi cu interdicţia de a reveni pe toată durata valabilităţii ordinului de protecţie.

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind combaterea violenţei în familie, prin care se introduce un ordin de protecţie provizoriu ce permite poliţistului să acţioneze imediat pentru protejarea victimei şi înlăturarea agresorului, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

„Sunt modificate două legi, pe lângă 217/2003, mai este vorba şi despre Legea 202/2002. Prin acest proiect de lege adoptat astăzi în Guvernul României, practic, se reglementează un ordin de protecţie provizoriu, un instrument care îi va permite poliţistului să ia nişte măsuri speciale, într-un mod rapid, astfel încât victimele violenţei domestice să fie protejate în timp cât mai scurt”, a precizat Nelu Barbu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria. El a explicat că acest ordin de protecţie provizoriu este complementar ordinului de protecţie deja existent în legislaţie încă din 2012, deci „vine să ajute cumva instituirea ordinului de protecţie”.

„Se emite de către poliţist, este un lucru foarte important, se emite de îndată, are caracter executoriu, nu are un termen anume, nu are somaţie, are valabilitate cinci zile, cu posibilitatea de prelungire până la emiterea ordinului de protecţie. Cu alte cuvinte, după ce poliţistul emite acest ordin de protecţie provizorie, documentul trebuie confirmat de un procuror, într-un termen anume - de 24 de ore -, pe baza declaraţiilor, evident, şi a probelor adunate de poliţist la faţa locului. Ulterior, procurorul va avea obligaţia să transmită acest ordin de protecţie provizoriu judecătorului, cu tot cu dovezile existente, şi acesta se va pronunţa pentru emiterea sau nu a unui ordin de protecţie”, a continuat purtătorul de cuvânt.

Acesta a adăugat că, practic, prin această reglementare, „poliţistul va avea dreptul şi obligaţia să se deplaseze la domiciliul victimei, să intre în domiciliu, chiar şi cu forţa, şi să emită acest ordin de protecţie provizoriu prin care să înlăture de îndată agresorul, chiar şi în condiţiile în care agresorul este titularul contractului de proprietate unde are loc agresiunea”.

„Se face, bineînţeles, cercetarea la faţa locului, asta e de la sine înţeles, dar există şi o fişă de risc sau un formular de risc prin care poliţistul stabileşte un grad de risc în baza evaluării în momentul în care ajunge. Sunt şi câteva criterii în acest formular pe care poliţistul le are în vedere în legătură cu agresivitatea, cu violenţa, persoane care ar fi în dificultate în locuinţa respectivă şi pe baza acestui formular poate emite ordinul de protecţie provizoriu şi poate dispune şi măsuri pentru agresor. De exemplu: evacuarea din domiciliu cu interdicţia de a reveni pe toată durata valabilităţii ordinului de protecţie, stabilirea unei distanţe minime de apropiere de victimă”, a mai spus Nelu Barbu.

Ordinul de protecţie provizoriu şi ordinul de protecţie vor fi monitorizate de poliţist, iar nerespectarea măsurilor dispuse prin cele două instrumente constituie infracţiune: „Prin această lege, pentru agresor se introduce obligaţia de a purta permanent sistem electronic de supraveghere sau brăţara electronică cum o mai ştim noi în limbajul curent. Dar trebuie să fie îndeplinite anumite condiţii”.