Mecanism de asigurare pentru culturile de toamnă şi primăvară
Aproape două milioane de hectare la porumb şi floarea-soarelui sunt până în prezent calamitate de secetă, iar pierderile la aceste culturi vor fi semnificative. Pentru a veni în ajutorul fermierilor afectați, Ministerul Agriculturii pregătește fonduri de peste 500 de milioane de euro pentru plata despăgubirilor, care vor fi de 200-250 de euro/ha, și un mecanism de asigurare pentru cele 6,7 milioane de hectare cu culturi de toamnă şi primăvară care să intre în vigoare încă de luna viitoare.
Discuțiile pentru activarea unui mecanism de asigurare la secetă se poartă între oficialii de la Ministerul Agriculturii, reprezentanţii Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF) şi firmele de asigurări.
„Aş vrea să terminăm discuţiile cu ASF-ul, în aşa fel încât în luna august să avem acest mecanism şi să asigur culturile din acest an şi tot anul 2025, dar încă trebuie să vedem cu firmele de asigurări procentul care poate fi despăgubit. Eu le-am cerut între 3.000 şi 3.500 de lei pe hectar în caz de secetă. Și atunci nu ar mai fi probleme şi presiune pe buget. Poţi să pui 50 de milioane de euro în fiecare an (pentru asigurări, n.r.) de la bugetul statului, dar nu mai sunt presiuni aşa mari. Acum dăm 500-600 de milioane de euro (pe despăgubiri, n.r.), ceea ce înseamnă asigurarea pe 10 ani”, a declarat ministrul agriculturii, Florin Barbu, potrivit Agerpres. El a explicat că, în acest mecanism, 45 de milioane de euro ar veni din procentul de 3% din subvenţiile APIA, care este oprit de la fermieri, iar 17 milioane de euro pot fi accesați de la Comisia Europeană. Demnitarul a adăugat că vor fi asigurate astfel suprafețele declarate în APIA, prin IACS - Sistemul Integrat de Administrare şi Control.
La grâu, producţia totală din acest an va depăşi 7 milioane de tone, față de 9,63 de milioane anul trecut, iar pierderile din cauza secetei nu sunt foarte mari, însă la porumb şi floarea-soarelui se vor înregistra pierderi semnificative. Potrivit ministrului, din estimările făcute până în prezent, sunt calamitate circa două milioane de hectare la culturile de primăvară, porumb şi floarea-soarelui.
„Vrem să finalizăm până la 15 septembrie evaluarea şi, din discuţiile pe care le-am avut, intenţionăm să dăm despăgubiri între 200 şi 250 de euro pe hectar. Facem solicitări pentru culturile afectate de secetă la Comisia Europeană, aşteptăm să vedem sumele pe care Comisia le va aloca. Dacă nu, vom aloca din bugetul naţional. Suma totală estimată este între 500 şi 600 de milioane de euro”, a subliniat Barbu. Potrivit sursei citate, solicitările către Executivul comunitar vor fi trimise în această săptămână, iar banii ar putea veni în jurul datei de 15 septembrie.
Pentru fermierii care sunt în pericol de insolvenţă, ministrul a promis că va propune un mecanism de amânare a ratelor la bănci o anumită perioadă și va avea discuţii în acest sens cu reprezentanţii băncilor şi apoi cu Banca Națională a României. (C. Z.)