Medicamentele pe bază de ranitidină, retrase din farmacii

Un articol de: Ileana Marin - 30 Ianuarie 2020

Farmaciile nu mai au voie să vândă medicamentele pe bază de ranitidină, folosite în tratarea mai multor afecțiuni gastrointestinale. Interdicția se aplică atât medicamentelor cu administrare orală, cât și soluției injectabile. Pacienților li se recomandă să discute cu medicul, pentru a le prescrie tratamente alternative disponibile pe piața din România. 

Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale a blocat vânzarea ranitidinei ca măsură de precauție, până la o decizie finală a Comisiei Europene, după ce Directoratul European pentru Calitatea Medicamentului a suspendat certificatul de conformitate pentru clorhidratul de ranitidină. O evaluare recentă a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) a semnalat în substanța activă impurități din categoria substanțelor cu potențial cancerigen la om.

Agenția Națională a Medicamentului a făcut, în această perioadă, și o serie de precizări cu privire la regimul de comercializare în România a medicamentelor pe bază de paracetamol. Paracetamolul, ibuprofenul și aspirina se vor elibera în continuare fără prescripție medicală. Precizările pun astfel capăt speculațiilor că acest medicament, utilizat de mulți români, ar urma să fie vândut de farmacii numai pe bază de rețetă. Speculațiile au apărut ca urmare a relatărilor din presă privind avertismentele lansate în Franța, unde consumul de paracetamol a crescut cu peste 50%, în ultimii 10 ani. Începând cu 15 ianuarie a.c., în farmaciile din Franța medicamentele pe bază de paracetamol se eliberează în continuare fără rețetă, dar nu vor mai fi disponibile la raft, ci vor fi cerute de cumpărător farmacistului. În plus, farmaciștii au obligația să informeze cumpărătorul despre modul de administrare, doze, durata optimă a tratamentului și reacțiile adverse posibile. 

Administrat corect, paracetamolul este o metodă eficientă de tratare a febrei şi durerilor, dar folosit în doze prea mari este unul dintre principalii factori declanșatori ai bolilor de ficat.