Menta, un aromatizant de excepție

Un articol de: Daniela Troia - 25 Octombrie 2019

Menta este o plantă medicinală foarte cunoscută, care poate fi folosită în stare proaspătă sau uscată, atât în gastronomie, cât și în industria farmaceutică și în cosmetică. Uleiul de mentă este adesea utilizat în pastele de dinți, gumă, bomboane și produse de înfrumusețare. Planta are una dintre cele mai mari capacități antioxidante și numeroase beneficii pentru sănătate.

Plantele de mentă conțin un agent antioxidant și antiinflamator numit acid rosmarinic. Acesta este cunoscut pentru eficiența sa în ameliorarea simptomelor de alergie sezonieră, fiind un bun tratament natural. Două linguri de mentă proaspătă oferă două calorii, 0,12 grame de proteine, 0,48 grame carbo­hi­drați, 0,03 grame de grăsime și 0,30 grame de fibre. Menta conține can­tități mici de potasiu, magneziu, calciu, fosfor, vitamina C, fier și vitamina A.

Prin conținutul de mentol, un decongestionant aromatic natural, ajută la spargerea secrețiilor și mucusului, ceea ce face expectorarea și eliminarea acestora mai ușoare. Mentolul are, de asemenea, un efect de răcorire și poate ajuta la ameliorarea durerii în gât, mai ales atunci când este combinat cu ceai.

Menta are și acțiune calmantă, fiind folosită de mii de ani pentru a ameliora indigestia. Totodată, are efect de creștere a secreției biliare, stimulând fluxul biliar, ceea ce ajută la accelerarea și ușurarea digestiei (și care poate susține, de asemenea, nivelurile sănătoase de colesterol).

S-a constatat că utilizarea uleiului de mentă este un tratament eficient și sigur pentru cei care suferă de dureri abdominale sau disconfort asociate cu sindromul colonului iritabil. Mentolul contribuie la protejarea mucoasei stomacului de efectele negative ale indometacinei și etanolului, oferindu-i un rol potențial în prevenirea ulcerelor gastrice asociate cu consumul de alcool și utilizarea regulată a calmantelor.

Când se adaugă câte o picătură de ulei esențial în ulei vegetal, unguent sau loțiune, menta are efectul de a calma și răci pielea afectată de mușcăturile de insecte, erupții cutanate sau alte reacții.

Este și agent natural antimicrobian, iar preparatele pentru îngrijirea părului ajută la conferirea unei arome intense, cu efect de strălucire și hidratare. Ca multe plante medicinale, menta poate avea efect negativ în cazul persoanelor care suferă de reflux gastroesofagian, pentru că poate agrava simptomele. Dacă este luat în doze mari, uleiul de mentă poate fi toxic. Mentolul pur este otrăvitor și nu trebuie niciodată administrat intern. Nu aplicați ulei de mentă pe fața unui sugar sau a unui copil mic, deoarece poate provoca spasme care inhibă respirația. Menta trebuie consumată cu precauție și de persoanele care au pietre la fiere.

Utilizări în preparate culinare

Adăugarea de mentă atunci când gătim este o modalitate excelentă de a aromatiza o mâncare sau o băutură, fără calorii excesive, zahăr sau sodiu. În mod obișnuit, este folosită pentru a aromatiza preparate din miel, supe și salate de legume.

Încercați o limonadă de mentă, amestecând sucul de lămâie cu stevie și frunze de mentă mărunțite. Se completează cu apă filtrată și cuburi de gheață.

Mai puteți încorpora menta într-o salată de fructe proaspete, cu mere mărunțite, pere, suc de lămâie sau lime, ardei iuți jalapeno și miere. Această minunată rețetă se servește cu chipsuri de scorțișoară, pită sau alături de o porție de pui la cuptor.

Frunzele de mentă fiind fragede, cel mai recomandat este să fie utilizate crude sau adăugate la sfâr­șitul gătitului, pentru a-și menține aroma și textura delicată. Când cumpărați mentă, căutați frunze strălucitoare. Păstrați-le într-o pungă de plastic sau o folie de plastic la frigider, până la o săptămână.

Menta este relativ ușor de cultivat, chiar în ghivece mici, pe un pervaz însorit, iar acest lucru ajută inclusiv la alungarea furnicilor sau a muştelor. Preparatele din mentă enumerate în acest articol sunt disponibile pe www.herbalrom.ro, fiind elaborate pe baza rețetelor concepute de prof. univ. dr. Constantin Milică.