Mercurial pentru produse de post
Începând de marţi, 15 noiembrie, ne vom afla în Postul Naşterii Domnului. Vă oferim o privire de ansamblu asupra preţurilor la produsele de post pe care le găsiţi în pieţele şi supermarketurile din Bucureşti.
Periplul prin pieţele bucureştene la vreme de toamnă târzie aduce aminte că sezonul fructelor şi legumelor româneşti, care se găseau din abundenţă în septembrie, a trecut, lăsând locul celor aduse din alte ţări. Roşiile din import sunt mult mai scumpe, 5 sau 6 lei/kg, vinetele au ajuns şi ele la 6 sau 7 lei/kg, iar castraveţii nu se pot cumpăra cu mai puţin de 3,50 lei/kg. Conopida s-a scumpit spectaculos de la 2 lei kilogramul la jumătatea lunii octombrie la 5 lei în noiembrie. Strugurii şi prunele aduse de afară ating preţuri de 6 sau 7 lei. Fasolea verde a sărit la 6-7 lei/kg. Acum sunt la putere merele româneşti, pe care le poţi cumpăra la preţuri cuprinse între 2 şi 4 lei/kg. Gutuile sunt şi ele preţuite la 4 sau 5 lei kilogramul, în funcţie de calitate şi mărime. Nucile se vând cu 8 lei suta de grame sau cu 20-25 de lei/kg de miez. Cătina şi măceşele adunate din pădure se pot cumpăra cu 10 sau 12 lei kilogramul. Acum tronează la loc de cinste pe tarabe grămezile de căpăţâni de varză cu 1,2 lei/kg, cartofii care s-au mai scumpit puţin şi au ajuns la 1,5 lei, sfecla roşie, ce se poate cumpăra cu 2 lei kilogramul. Fasolea boabe adusă din Egipt, ca şi cea vândută de ţăranii noştri, costă între 5 şi 8 lei kilogramul. Ceapa a rămas la vechiul preţ de 2 lei kilogramul, iar cea roşie la 3,5 lei. Toamna aceasta, fără ghebe Conservele şi murăturile iau ochii prin estetica lor. Castraveţi, conopidă şi gogonele la borcan cu "flori de morcov şi ţelină", zacuscă de toate felurile şi sortimentele se răsfaţă pe tarabe la preţuri cuprinse între 5 şi 10 lei borcanele mici şi medii, dar în jur de 20 de lei borcanele mari. Varza murată şi castraveţii la butoi sunt invariabil la 5 lei kilogramul. Hreanul ras şi ardeii muraţi se mai pot cumpăra încă la 3 sau 4 lei borcanul de 450 de grame. Mierea a ajuns la 20 de lei/kg. Specialităţile de miere cu faguri sau cătină în interior ajung şi până la 12 lei borcanul de 450 de grame. Ciupercile albe de cultură se mai pot cumpăra cu 7 până la 10 lei/kg, în funcţie de calitate şi mărime. În acest an, una din marile absenţe de pe piaţă au fost ghebele, delicioase ingrediente pentru zacuscă şi marinată. În schimb, grâul simplu costă între 2 şi 2,5 lei kilogramul. Feriţi-vă de semipreparate Alimentele necesare respectării cu stricteţe a postului găsim din belşug, dar este indicat să vă feriţi de produsele semipreparate, pentru că s-ar putea să conţină şi alte ingrediente decât cele vegetale, în afara faptului că au multe substanţe chimice. În magazinele mari (unde preţurile sunt ceva mai mici decât la magazinele de cartier), preţurile se situează cam în felul următor: uleiul de floarea-soarelui variază între 5 şi 9 lei sticla, cel de măsline între 25 şi 30 de lei, iar oţetul la doar 3 lei litrul, oţeturile balsamice şi cu ingrediente exotice: de la 12 la 20 lei recipientele de 250 până la 500 de ml; făina costă 3,1-3,5 lei/kg; mălaiul 3,3- 3,7 lei; orezul, între 4,5-12 lei/kg. Se găsesc şi diverse preparate din soia, vândute la 15 lei/kg. Aici sunt cuprinse "şniţele", "crutoane" şi alte asemenea produse. Pastele făinoase româneşti (fără ou) au preţuri cuprinse între 5-6 lei/kg, între 12-30 lei/kg dacă sunt aduse din import. Conservele de mazăre şi fasole verde costă între 5 şi 8 lei cutia de 850 de grame. Jumătatea de kilogram de legume congelate pot scoate din buzunarele cumpărătorilor până la 8 lei. Peştele costă între 10 şi 14 lei/kg macroul, codul şi heringul congelat şi între 13 şi 30 de lei/kg peştele proaspăt, adus din râurile şi bălţile noastre. Kilogramul de icre începe de la preţul de 50 de lei, cele de crap, şi ajunge până la câteva mii de lei icrele roşii, caviarul şi alte delicatese.