Mesaje de felicitare pentru Ziarul Lumina
Ieri, 7 februarie 2016, Ziarul Lumina, cotidianul Patriarhiei Române, a împlinit 11 ani de apariţie neîntreruptă. În tot acest timp am reușit să transmitem mesajul nostru în toate zonele țării. Rolul acestei publicații unice în Biserica Ortodoxă este apreciat de o paletă foarte diversă de cititori. Redăm în continuare mesajele de felicitare ale unor distinși oameni de cultură din Oltenia și Transilvania, care în scurtele rânduri epistolare trimise subliniază factorul de echilibru așezat de Ziarul Lumina în această lume tulburată.
Lumina Luminii
Ziarul Lumina este foarte important, fiindcă, în peisajul cenușiu al presei scrise actuale, aduce „lumină” sau, cu alte cuvinte, spiritualitate, îndemn la credință, chemare spre cultură generală. Este drept că presa actuală se difuzează mai ales on‑line, numai că generațiile mai vechi vor să simtă încă foșnetul hârtiei, să recepteze știrile, interpretările, articolele de fond la modul clasic, consacrat de câteva secole încoace. Nu cred că a trecut deja timpul tiparului, motiv pentru care este încă foarte potrivit ca „lumina” cuvântului duhovnicesc să ajungă la receptori - mai ales în mediul rural -, așa cum s‑a pomenit din strămoși (din secolul al XIX‑lea încoace). Ziarul Lumina are, din acest punct de vedere, o menire importantă, anume aceea de a explica - pe înțelesul oamenilor din mileniul al III‑lea - cum trebuie să transformăm tradiția noastră cultural‑creștină de tip bizantin în călăuză pentru viitor, în far care să ne ajute să nu ne rătăcim în hățișul lumii globalizate, secularizate și primejduite de astăzi.
La cei 11 ani de viață, urez Luminii strălucire în continuare, pentru multe decenii de‑acum înainte. Cum spiritualitatea noastră are rădăcini vechi de circa două mii de ani, îndemn redacția Luminii să reflecte mai apăsat credința îmbinată cu istoria, prin articole vii și atractive, fiindcă istoria nu este altceva decât viața oamenilor de altădată, viața lor dinamică și reală, aceea care pentru noi, printr‑o convenție doar, se cheamă trecut. Prin urmare, ca viața să‑i fie cât mai lungă, Lumina trebuie să ne convingă că dragostea pentru trecut înseamnă, de fapt, dragoste de viață, de lume, de comunitate, de națiune, de omenire. Iar lumea și Biserica, cum se știe conform credinței noastre, se confundă, se întrepătrund, se înnobilează.
Vivat, crescat, floreat!
(Acad. Ioan‑Aurel Pop)
Diversitate, cultură și actualitate
Dacă din 1939 şi până în 1947 la Craiova, sub îndrumarea vrednicilor de pomenire preoţi Teodor Mirescu şi Marin Popa Nemoiu, era editat periodicul „Lumina Creştină”, care avea un tiraj de zeci de mii de exemplare şi menirea de a informa publicul credincios asupra principalelor sărbători şi evenimente din viaţa Bisericii Ortodoxe din dreapta Oltului, azi Ziarul Lumina continuă pentru întreaga ţară, şi pentru Oltenia, acest minunat precedent, întrerupt pentru o jumătate de secol de regimul totalitar comunist.
Ziarul Lumina oferă o paletă largă de subiecte legate de cele mai diverse probleme ale vieţii cotidiene (învăţământul românesc şi predarea religiei, moralitatea, sărăcia, lipsa reperelor morale şi de iubire faţă de aproapele multor oameni dintre noi, tendinţa de secularizare, ignorarea realelor valori ale culturii româneşti, rolul primordial al Bisericii Ortodoxe Române în întreaga evoluţie a poporului român etc.), care marchează existenţa societăţii creştin‑ortodoxe şi, în general, ansamblul societăţii româneşti. Impresionează conţinutul şi diversitatea articolelor semnate de personalităţi ale teologiei, ştiinţei şi culturii româneşti, caracterul grafic deosebit evidenţiat de claritatea şi valoarea artistică a ilustraţiilor.
Remarcăm preocuparea în redarea persecuţiilor la care au fost supuşi slujitorii Bisericii Ortodoxe în epoca dictaturii comuniste, care sunt menite să sublinieze publicului cititor valoarea morală şi intelectuală a celor care au hotărât să urmeze Crucea lui Hristos. Nu este neglijat nici martirajul iubitorilor de Hristos în cele două milenii de existenţă ale creştinismului. Numeroase articole pun în evidenţă nu numai bisericile şi mănăstirile, monumente istorice sau locaşuri obişnuite, ci şi pe slujitorii acestora împreună cu enoriaşii şi pelerinii, care se remarcă prin iubirea faţă de aproapele încercat astăzi de sărăcie şi boală. Bazat pe o bogată documentare şi o bună cunoaştere a problemelor reale ale societăţii româneşti, Ziarul Lumina, iniţiat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, îşi atinge cu prisosinţă menirea în toate colţurile ţării, şi anume aceea de a reda în lumina adevărului etern cele mai importante momente din viaţa şi activitatea creştinilor ortodocşi români, dar şi alte probleme ale lumii actuale.
(Dr. Toma Rădulescu, istoric, specialist în arheologie şi numismatică)
Lumină binefăcătoare pentru toţi românii
Ziarul Lumina este o publicaţie pe cât de necesară, pe atât de valoroasă. Aşa cum Biserica noastră este a românilor de pretutindeni, tot aşa şi publicaţia oficială a Patriarhiei Române este a tuturor românilor, actualizând şi întărind vorba lui Slavici: „Soarele pentru toţi românii la Bucureşti răsare”. Ziarul Lumina, ca şi Catedrala Mântuirii Neamului (cerută și de Eminescu, încă din 1881), reprezintă lumina binefăcătoare pentru toţi românii, oriunde s‑ar afla ei. De aceea, urăm publicaţiei şi celor care o înfăptuiesc viaţă lungă şi roditoare.
Întru mulţi ani!
(Dr. Tudor Nedelcea, Cercetător la Institutul Academic „Nicolaescu Plopşor” din Craiova)
Participare zilnică şi eficientă la viaţa şi lucrarea Bisericii
Ziarul Lumina reprezintă un etalon pentru presa bisericească din ţara noastră. Păstrând echilibrul în exprimare, acest cotidian scoate în evidenţă partea frumoasă a realităţii noastre sociale. Acest lucru este mai mult decât necesar pentru promovarea adevăratelor valori ale neamului nostru. Mai mult, Ziarul Lumina reprezintă vehiculul mărturisitor al teologiei româneşti, pe care semnatarii lui îl aşază cu măiestrie spre a fi pe înţelesul cititorilor. Nu uităm nici de activitatea religioasă pe care o prezintă zi de zi. Ea este mereu ancorată în spectrul social şi arată dorinţele frumoase ale oamenilor: dragostea de semeni, preţuirea şi respectul faţă de vârstnici, datoriile faţă de orfani şi văduve. Într‑un cuvânt, Ziarul Lumina este raportarea noastră la normalitate, o participare zilnică şi eficientă la viaţa şi lucrarea Bisericii Ortodoxe Române.
(Dr. Lucian Dindirică, Directorul Bibliotecii „Alexandru şi Aristia Aman” din Craiova)