Meşteşugul încondeierii ouălor se păstrează şi la Rogojeşti
Meşteşugul încondeierii ouălor la Rogojeşti s-a păstrat autentic de-a lungul anilor. Aceasta şi datorită oamenilor care au dorit să transmită arta încondeierii din generaţii în generaţii. Spun artă pentru că unii, prin dragostea faţă de acest meşteşug, au ajuns să-l ridice la rang de artă. Am avut o bucurie mare în sufletul meu, când am descoperit că în parohia pe care o păstoresc sunt oameni care doresc să facă, să păstreze şi să înveţe şi pe alţii ce este frumos.
Aşa am descoperit-o pe d-na Celica-Iuliana Nistor, care participa la diferite concursuri din ţară şi străinătate şi care a luat nenumărate premii; mai sunt şi alte persoane care, deşi nu au participat la concursuri, au practicat şi practică acest meşteşug al încondeierii ouălor. Într-una din vizitele mele pastorale pe la casele credincioşilor, am întâlnit un grup de copii care încercau şi ei să deprindă meşteşugul încondeierii ouălor. Drept dovadă, unii au participat la diferite concursuri, câştigând premiul I. Astfel, am considerat că este potrivit să organizăm şi la Rogojeşti un concurs pentru încondeiatul ouălor.
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani, prin doamna prof. Margareta Mihalache, referent etnograf, şi noi, Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ - Rogojeşti, am decis să organizăm un festival-concurs de ouă încondeiate la Rogojeşti. Am ajuns astfel la cea de-a doua ediţie a festivalului, unde ne-am bucurat să constatăm că se doreşte ca acest festival să continue.
În zilele de 3-4 aprilie 2015, la biserica ortodoxă din Rogojeşti - Mihăileni, Protopopiatul Dorohoi, judeţul Botoşani, am organizat ediţia a II-a a festivalului-concurs de ouă încondeiate, împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Botoşani şi Parohia „Naşterea Maicii Domnului“ Rogojeşti, în colaborare cu Primăria Mihăileni şi Uniunea Ucrainenilor, filiala Rogojeşti.
Evenimentul s-a desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, participând meşteri populari din mai multe localităţi din judeţul Suceava - Ciocăneşti, Brodina, Ulma, Vatra Moldoviţei, Putna, Moldoviţa, Rădăuţi, precum şi din judeţul Botoşani - localităţile Bucecea, Vlădeni, dar şi foarte mulţi enoriaşi din Rogojeşti. Programul manifestărilor a debutat vinerea trecută cu slujba de binecuvântare a meşterilor populari, ce a fost oficiată de pr. paroh Ioan Flaviu Rus, pr. Claudiu Oniciuc de la Parohia Vlădeni - Botoşani (care a participat şi în calitate de concurent), pr. Marian Voloc de la Parohia Mihăileni, pr. Iulian Ivaniciuc de la Parohia Sinăuţi, fiu al satului Rogojeşti, şi pr. Petru Roşca de la Parohia Dersca II. Au urmat discursurile organizatorilor, apoi a început concursul, care s-a derulat pe parcursul a trei ore.
Premii şi diplome oferite participanţilor
Pe parcursul primei zile a festivalului au fost prezenţi directorului Centrului de Creaţie Botoşani, doamna Cornelia Ciobanu, pr. Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi, pr. Daniel Precop, responsabil cu cateheza în cadrul Protopopiatului Dorohoi, viceprimarul comunei Mihăileni, Constantin Răileanu, cei din cadrul secţiei de poliţie a comunei Mihăileni etc. Un grup de tineri de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Iacob“ Dorohoi, însoţiţi de preoţi şi profesori, a susţinut un concert de muzică religioasă bizantină şi un moment artistic. După jurizare, a urmat momentul de înmânare a premiilor, constând în diplome şi bani. Diplomele au fost înmânate de către pr. protopop Stelian Ciurciun. Trofeul festivalului a fost acordat doamnei Maria Ursulean din Bucecea - Botoşani. Următoarele premii au fost obţinute de Paula Omania din Brodina - Suceava (premiul I), Ana Marocico din Ulma - Suceava (premiul al II-lea), Silvia Coriciuc din Rogojeşti - Botoşani şi Vasilena Darie din Vatra Moldoviţei - Suceava (premiul al III-lea). Menţiunile au fost acordate următorilor: Aurora Giuraniuc din Rogojeşti - Suceava, pr. Claudiu-Constantin Oniciuc din Vlădeni - Botoşani, Rozina Ţimpău din Ciocăneşti - Suceava, Victoria Fundiur din Rădăuţi - Suceava, Dorina Petraşciuc din Rogojeşti - Botoşani. Prima zi s-a încheiat cu un moment artistic susţinut de copii din Rogojeşti.
Cea de a doua zi a festivalului a debutat cu Sfânta Liturghie, după care au urmat ateliere de lucru prin concurs ale meşterilor populari - secţiunea copii. Au participat copii din Bucecea, Vlădeni - Botoşani şi cei mai mulţi din Rogojeşti. La finalul concursului s-au înmânat premii constând în diplome şi banii. Premiile au fost obţinute de Elena-Lusiana Scalschi din Rogojeşti - Botoşani şi Anamaria Constantin din Vlădeni - Botoşani (premiul I ), Maria-Mădălina Mihăilescu din Rogojeşti - Botoşani (premiul al II-lea), Cristina Drumbariu din Bucecea - Botoşani. Menţiunile au fost acordate următorilor concurenţi: Emanuel Hleucă din Rogojeşti - Botoşani, Mirela Antonela Ţimpău din Ciocăneşti - Suceava, Andreea Omania din Brodina - Suceava, Sânzâiana Ursulean din Bucecea - Botoşani.
Tuturor participanţilor înscrişi în concurs le-au fost oferite diplome de participare. Festivalul s-a încheiat cu o rugăciune de mulţumire.
După cum am mărturisit încă de la prima ediţie a festivalului, mă bucur că am putut să scot la lumină acest frumos obicei al încondeierii ouălor şi că sunt printre iniţiatorii festivalului înfiinţat la Rogojeşti. Pe această cale mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, tuturor celor care au participat şi nu în ultimul rând vizitatorilor. (Pr. Ioan Flaviu Rus)