Meteorologii care ne apără de avalanșe
Avertizările zilnice privind pericolul de avalanşe salvează vieţi. Cei care informează asupra riscului de formare a unei avalanșe sunt nivologii, meteorologi specializaţi care măsoară, cântăresc, analizează sub lupă cristalele de zăpadă şi au capacitatea să aprecieze cât de periculoasă poate deveni o escapadă pe munte. Estimarea riscului de avalanşă se face în grade de la 1 la 5, în conformitate cu scala europeană.
Buletinele nivometeorologice sunt emise dintr-un singur loc din România, de la Sibiu, unde se află Centrul Meteorologic Regional Transilvania-Sud. Aici se strâng datele culese de meteorologii de la staţii aflate în vârfurile munţilor din ţară.
Unul dintre cei mai experimentați meteorologi previzionişti din România este Narcisa Milian, şeful Serviciului de Prognoză a Vremii din Sibiu. Potrivit acesteia, specialiştii români, deşi nu au experienţa celor din alte ţări mai avansate în acest domeniu, reuşesc să facă previziuni de calitate europeană.
Udo Dorian Reckerth, un alt valoros specialist meteorolog, subliniază importanţa colaborării cu salvamontiştii.
„Având în vedere că staţiile meteorologice de munte acoperă zone restrânse de teren, un rol foarte important îl au oamenii de teren din cadrul serviciilor Salvamont, care ne oferă informaţii vitale”, a punctat Reckerth, potrivit Agerpres.
În România, în 1704 s-a scris pentru prima dată despre victime ucise de o avalanşă, fiind vorba despre călugării de la un schit din Munţii Ceahlău.
Cea mai gravă avalanșă din țara noastră a avut loc la Bâlea Lac, judeţul Sibiu, în 17 aprilie 1977, când au murit 23 de persoane, 7 adulţi şi 16 copii, de la Liceul German Brukenthal din Sibiu.