Metode noi de recuperare după un AVC

Data: 02 Iulie 2021

Persoanele care au trecut ­prin­tr-un accident vascular cerebral (AVC) rămân cu dificultatea de a face două lucruri simultan, iar multe dintre ele nu mai reușesc să-și recapete această abilitate, se arată într-un studiu al cercetătorilor de la Universitatea Oxford Brookes, realizat în colaborare cu colegii de la Universitatea Oxford. 

Cercetarea mai arată că, prin exerciții de recuperare pentru îmbunătățirea ritmului de mers, pacienții care au trecut printr-un AVC își pot restabili treptat funcția cerebrală, cea care asigură coordonarea necesară pentru a merge și, simultan, a desfășura și alte activi­tăți ce impun concentrare. 

Recuperarea clasică a acestor pacienți constă în exerciții de mers, executate simultan cu acțiuni de concentrare. Pot fi, spre exemplu, exerciții în care pacientul trebuie să meargă și, în același timp, să numere în ordine descrescătoare, să arunce o minge și să o prindă sau să meargă pe un traseu cu suprafețe care prezintă texturi diferite (lemn, mochetă, saltea burete etc.). Un studiu anterior, realizat tot de experții Universității Oxford Brookes, indică faptul că acest protocol clasic de recuperare post-AVC ajută pacientul doar să poată merge din nou, după cum relatează ScienceDaily.com.

Experții britanici susţin că una dintre cauzele care duc, în urma unui AVC, la pierderea capa­cității de a face două lucruri simultan ar putea să aibă legătură cu faptul că mersul este o mișcare pe care o efectuăm automat, coordonată de creier după un tipar pe care corpul îl urmează fără să fie nevoie să ne gândim la mișcările pe care trebuie să le facem. Practic, este vorba de­spre un tipar ciclic al mersului, prin care efectuarea unui pas indică și pasul care urmează să fie făcut. Dacă cineva merge într-un ritm foarte lent, acest tipar ar putea fi întrerupt, astfel încât mersul pe jos să devină mai degrabă pași singulari decât o serie repetitivă de mișcări.

Noul studiu analizează modul în care pacienții se recuperează după un AVC în funcție de ritmul lor de mers. Observația autorilor cercetării este că pacienții care merg într-un ritm mai alert își recuperează mai repede capacitatea de a se concentra simultan la o altă activitate, comparativ cu cei al căror mers este mai lent. Concluziile lor sunt susținute și de investigațiile ima­gistice ale pacienților. În cazul celor care au început recuperarea cu exerciții de mers în ritm mai alert, aceste investigații indicau la nivelul creierului modificări substanțiale care le-ar permite o adaptare mai rapidă pentru coordonarea mersului și în situații mai complexe, în care trebuie să se concentreze pentru o altă activitate desfășurată simultan.

Potrivit statisticilor, la nivel mondial accidentele vascular-cerebrale afectează o persoană la fiecare 5 minute, iar mulți dintre cei care supraviețuiesc rămân cu sechele neuromotorii grave, care le afectează calitatea vieții. Patru din cinci persoane care au avut un AVC reușesc să-și recapete capacitatea de a merge. Noile observații clinice deschid perspective pentru dezvoltarea unor tratamente și proceduri de recuperare post-AVC mai eficiente, prin care pacienții să-și recapete mobilitatea și să nu mai depindă de sprijinul altor persoane. 

Recuperarea după un AVC este însă un proces de durată, diferă de la un pacient la altul, în funcție de gravitatea sechelelor, și este foarte important să înceapă cât mai repede posibil. Beneficiile programelor de recuperare sunt multiple: scad riscul unui nou AVC, previn complicații precum tulburările de memorie și dificultățile de concentrare, îmbunătățesc funcțiile motorii, reduc dificultățile de vorbire și previn tulburările psiho-emo­ționale, care apar frecvent în cazul acestor pacienți. (I. M.)