Micii fermieri vor să fie parte a deciziilor din agricultură
Asociaţia Eco Ruralis a organizat o dezbatere referitoare la distribuţia subvenţiilor europene şi implicarea producătorilor în luarea deciziilor importante care îi vizează. Reprezentanţii asociaţiei subliniază că în România există o slabă dezvoltare rurală pentru că „subvenţiile sunt concentrate în tot mai puţine mâini”. În acelaşi timp, a fost tras un semnal de alarmă cu privire la „accesul tot mai limitat la piaţă” al producătorilor locali.
Micii producători trag un semnal de alarmă cu privire la modul în care sunt distribuite subvenţiile europene în ţara noastră, apreciind că din acest motiv există o slabă dezvoltare rurală. „Subvenţiile sunt concentrate în tot mai puţine mâini şi avem o foarte slabă dezvoltare rurală în România, cu o insuficientă atragere a fondurilor pentru dezvoltare rurală. Trebuie să recunoaştem rolul ţăranilor în a proteja ecosistemul nostru, în a proteja spaţiul rural şi trebuie să avem o nouă Politică Agricolă Comună echitabilă şi justă pentru noi”, a spus preşedintele Asociaţiei Eco Ruralis, Attila Szocs, într-o conferinţă pe teme agricole, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, din cei 4 milioane de agricultori, mai puţin de 800.000 beneficiază de suportul financiar european derulat prin Politica Agricolă Comună (PAC). „PAC s-a dovedit insuficientă pentru a susţine şi proteja interesele micilor producători din România, oferind majoritatea covârşitoare a subvenţiilor marilor ferme industriale care concentrează mii sau zeci de mii de hectare în România. Noi vrem să facem lobby pentru o Politică Agricolă Comună mai echitabilă şi mai justă faţă de ţărani”, a subliniat Szocs.
Dezbaterile din cadrul conferinţei internaţionale „Dincolo de Politica Agricolă Comună: Cum pot drepturile omului să prevaleze intereselor economice în cadrul politicilor publice din alimentaţie şi agricultură?”, desfăşurată duminică la Bucureşti, s-au axat pe găsirea de noi oportunităţi în vederea susţinerii fermelor şi producţiei ţărăneşti, respectării drepturilor ţărăneşti şi implementării unor politici publice care să avantajeze dezvoltarea unei agende agricole bazate pe agroecologie şi suveranitate alimentară.
De asemenea, preşedintele Eco Ruralis a susţinut că seminţele locale ţărăneşti sunt împinse în afara pieţei de către soiurile industriale care depind de tratamente chimice şi fertilizanţi artificiali dăunători pentru mediu. Seminţele autohtone sunt pe cale de dispariţie, spun micii fermieri, „din cauza industrializării agriculturii”, asta în ciuda faptului că sunt rezistente la condiţii vitrege de mediu, iar producţia obţinută este una de calitate superioară şi nutritivă. „Accesul nostru la piaţă este tot mai limitat şi afectat de către o concurenţă puternic neloială făcută de marile supermarketuri. Tinerii noştri ţărani îşi pierd încrederea în a continua agricultura şi abandonează satul deseori, devenind muncitori migranţi exploataţi în alte ţări europene”, a mai subliniat acesta.
Conferinţa a fost urmată ieri de o manifestaţie publică pentru promovarea drepturilor ţăranilor şi a agriculturii la scară mică, care s-a desfăşurat în faţa Camerei Deputaţilor - Alveolă Parc Izvor. „Pentru noi, plafonul la subvenţii ar fi fost un beneficiu pentru că ar fi asigurat o redistribuire mai corectă a banilor europeni. Vrem acces la pieţe. Vrem ca pieţele ţărăneşti să fie dezvoltate, vrem ca şi cooperativele ţărăneşti şi ţăranii să poată să facă parte din sistemul public de distribuire a hranei. Deci vorbim aici de contracte de achiziţii publice, de contracte pentru şcoli şi spitale”, a afirmat, ieri, Attila Szocs.
La sfârşitul anului trecut, drepturile ţăranilor au fost recunoscute şi reglementate prin adoptarea, la New York, a Declaraţiei Naţiunilor Unite a drepturilor ţăranilor şi ale altor persoane care lucrează în mediul rural. Reprezentanţii Eco Ruralis au menţionat că asociaţia a început să facă propria strategie în urma adoptării declaraţiei ONU, astfel încât „să ajungem la Guvernul nostru şi să implementeze declaraţia”, dar şi că doresc să fie consultaţi în ceea ce priveşte soluţiile de revigorare a sectorului agricol şi în special de susţinere a micilor producători.