Midiile și calitățile lor medicinale de excepție
Midiile sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe de mare. Alături de languste, homari, crabi, sepii, caracatițe și alte fructe de mare, acestea sunt considerate delicatese, fiind consumate mai ales datorită unor calități medicinale de excepție.
Carnea de midii este considerată medicament, fiind utilizată mai ales în boli oncologice, cardiovasculare, oculare etc. Carnea de midii este o sursă de proteine de înaltă calitate și abundă în fosfatide, care au un efect benefic asupra activității ficatului. Midiile sunt bogate în acizi grași polinesaturați, substanțe care măresc activitatea creierului și stabilizează vederea, mai conține un număr mare de microelemente, printre care cupru, cobalt, iod, mangan, zinc, seleniu, fier, aminoacizi și vitaminele A, PP, B1, B6, B2,C, E și D.
Un consum echilibrat de midii poate ajuta organismul în lupta cu diverse afecțiuni cancerigene. Au rol antioxidant și pot proteja de boli cardiace, având efecte benefice asupra inimii și vaselor de sânge. De asemenea, midiile jută la diminuarea colesterolului din sânge, au efect antiinflamator, antihipertensiv, ajută la dezvoltarea creierului, în prevenire degenerescenței maculare, ajută în tratarea ulcerului gastrointestinal, au capacitatea de a vindeca tusea expectorantă și durerile gastrice, previn anemia feriprivă, îndepărtează oboseala, întăresc sistemul imunitar. Carnea de midii se recomandă pacienților care sunt supuși radiațiilor și care suferă de diverse boli de sânge, sunt benefice pentru normalizarea metabolismului, stimularea procesului sangvin, tonificarea organismului. Au un rol important în profilaxia artritei. Midiile se consumă ca atare în stare proaspătă sau gătite.
Rețete:
Supă cremă cu midii
Ingrediente: 3 cepe, 200 g țelină, 3‑4 linguri ulei de măsline, 1 cutie smântână vegetală, 1 l apă, 150 ml vin alb, 3 linguri zeamă de lămâie, 400 g midii, 1 linguriță curry pudră, 100 ml lapte de soia, sare și piper. Mod de preparare: Într‑o oală se pune uleiul la încins, apoi se pune ceapa și țelina la muiat, după care se adaugă curry; se adaugă vinul și apa; se lasă amestecul pe foc până începe să fiarbă, apoi se oprește focul. După ce se răcește, se dă prin blender și se pune înapoi în oală; se adaugă zeama de lămâie, laptele de soia, midiile decongelate, smântâna de soia; se adaugă sare și piper după gust, se mai dă un clocot și se oprește focul. Se servește cu frunze de pătrunjel deasupra sau coriandru.
Midii la tigaie în sos de vin
Ingrediente: 500 g midii congelate, 4‑5 linguri ulei de măsline, sare, piper alb, 4 căței de usturoi, 200 ml vin alb sec, pătrunjel verde. Mod de preparare: Peste midiile decongelate se presară un pic de sare și se lasă câteva minute; într‑o tigaie se pune uleiul la încins; se pune usturoiul tăiat bucățele și după ce se undește un pic, se pun midiile, se adaugă un pic de sare, piper și se lasă la înăbușit circa 25 de minute, apoi se adaugă vinul și câțiva căței de usturoi pisat; se mai lasă câteva minute la foc mic și se oprește, apoi, focul. Se servesc calde cu pătrunjel verde tocat.