Mihai Eminescu a fost comemorat și la Galaţi
Ziua Culturii Naţionale şi omagierea poetului naţional Mihai Eminescu au fost sărbătorite şi la Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi unde Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie în prezenţa a numeroşi credincioşi, dar şi a elevilor seminarişti.
Corul „Camerata Juventus”, alcătuit din elevi seminarişti şi tineri de la prestigioase colegii gălăţene, a susținut un concert de creaţii muzicale realizate pe cele mai frumoase versuri eminesciene de inspiraţie religioasă.
A fost oficiată cuvenita slujbă de pomenire a poetului Mihai Eminescu. „Dumnezeu ne-a ajutat să arătăm prelungirea recunoştinţei din tema Evangheliei de astăzi în darul mare şi sfânt al culturii noastre naţionale, care este mereu încălzită, luminată şi transmisă din generaţie în generaţie de Luceafărul spiritualităţii noastre româneşti, Mihai Eminescu. Cum au arătat câţiva copii astăzi în catedrală, este bine să nu uităm să ne întrebăm dacă Eminescu doarme bine în patul inimilor noastre, dar să nu uităm că el este permanent prezentul copiilor, tinerilor şi întregului neam românesc, pentru totdeauna! Acesta este Mihai Eminescu!”, a subliniat IPS Arhiepiscop Casian.
La final, ierarhul a invitat tinerii liceeni la Reşedinţa arhiepiscopală pentru un scurt dialog de suflet despre „Luceafărul poeziei româneşti” şi pentru bucuria unei agape creştine.
Tot astăzi, la statuia lui Mihai Eminescu din parcul care-i poartă numele, reprezentanţi ai unor instituţii de cultură şi de învăţământ din municipiu au participat la o serie de manifestări culturale dedicate poetului naţional. Actori ai Teatrului dramatic „Fani Tardini”, elevi şi studenţi, dar şi numeroşi iubitori de Eminescu au evocat personalitatea marelui poet și au recitat din creațiile sale.
La sfârșitul săptămânii trecute, Mihai Eminescu a fost omagiat și la Seminarul Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galaţi. IPS Părinte Arhiepiscop Casian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat o slujbă de pomenire pentru poetul Mihai Eminescu. La Seminar a avut loc o manifestare culturală. Ierarhul a subliniat că „rădăcinile cinstirii eminesciene sunt foarte adânci şi profunde, încât ele duc la marele Episcop Melchisedec Ştefănescu, a cărui operă a fost cunoscută, comentată şi prezentată de Mihai Eminescu, mai ales atunci când aceasta făcea referire la istoria Dunării de Jos”. Corul mixt „Camerata Juventus”, condus de lect. univ. dr. Eugen Dan Drăgoi, a susţinut un scurt moment artistic. Au avut loc dezbateri libere pe tema vieţii şi operei lui Mihai Eminescu.